En ny rapport från VTI visar att skador på barn som använder elsparkcyklar har ökat kraftigt. För att minska olycksrisken föreslås flera åtgärder, inklusive åldersgräns och hjälmkrav.
Antalet skadade barn på elsparkcyklar har ökat kraftigt och utgör nu en fjärdedel av alla skadade personer på elsparkcykel. Enligt en ny rapport från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, föreslås en rad åtgärder för att minska olycksrisken, bland annat åldersgräns och hjälmkrav oavsett ålder.
I rapporten ”Elsparkcyklar och barn – Olycksstatistik och intervjuer om användning” granskar VTI-utredarna Susanne Wallhagen och Jenny Eriksson de senaste årens olycksutveckling. En viktig slutsats är att både myndigheter, marknad och föräldrar måste ta ett gemensamt ansvar för att förbättra säkerheten.
Mellan åren 2019 och 2023 ökade det totala antalet olyckor med elsparkcyklar från drygt 700 till över 3400 årligen. Av dem som skadades var en fjärdedel barn och ungdomar under 18 år. Vanligast är singelolyckor, där brister i infrastruktur och drift och underhåll ofta är en bidragande orsak.
– Det kan vara grus som inte sopats bort eller ojämnheter, sättningar och gropar i asfalten. Lite grus som bara knastrar när man går eller cyklar kan få stor påverkan på elsparkcyklar som med sina små hjul blir mycket instabila, säger Jenny Eriksson.
En av tio olyckor inträffade när föraren av elsparkcykeln skjutsade passagerare, vilket inte är tillåtet. En av tio olyckor inträffade också på gångbanor och trottoarer, där elsparkcyklar inte får framföras. Lika ofta användes elsparkcyklar som gick fortare än 20 km/tim – maxhastigheten för att kategoriseras som cykel.
Ett stort problem är att elsparkcyklar som är för snabba och har för kraftfulla motorer för att klassas som cykel säljs utan tydlig information. På åtminstone en sajt som säljer elsparkcyklar kan köparen välja om hen vill köpa ett ”lagligt” eller ”olagligt” fordon. Även informationen om att snabbare elsparkcyklar ställer krav på försäkring och var de får framföras, är ofta bristande.
– Här måste både återförsäljarna och myndigheterna ta ett mycket större ansvar, säger Susanne Wallhagen.
– Sen är föräldraansvaret också viktigt att betona. Föräldrar måste vara observanta på vad de köper för fordon och berätta för barnen hur det ska hanteras, var det får framföras, att det är instabilt, att barnen inte får skjutsa och att de ska använda hjälm, avslutar Wallhagen.
Rapporten bygger på statistik från olycksdatabasen Strada och intervjuer med föräldrar och barn om deras användning av elsparkcyklar. Studien är finansierad av Skyltfonden och Trafikverket.
Här är rekommendationerna från VTI:s utredare:
Läs hela rapporten: ”Elsparkcyklar och barn – Olycksstatistik och intervjuer om användning”.
Källa: VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.