Foto: Michael Erhardsson/Region Gotland

Utmaningar i omställningen till god och nära vård

Uncategorized

I årets uppföljning av omställningen till god och nära vård visar Socialstyrelsen att samarbetet mellan kommuner och regioner har utvecklats, men att det fortfarande finns betydande brister. Trots vissa framsteg i kontinuitet och tillgänglighet, kvarstår utmaningar när det gäller patienternas delaktighet och samverkan mellan vårdgivare.

Socialstyrelsen genomför årligen en uppföljning av omställningen till god och nära vård för att bedöma hur långt regioner och kommuner har kommit i sitt arbete. I årets rapport framgår att samarbetet mellan kommuner och regioner har förbättrats, vilket syns både i indikatorerna och genom inrättandet av team och roller för att samordna vården.

Trots dessa framsteg visar uppföljningen att samverkan mellan primärvården och specialistvården behöver förbättras. Maria Hilberth från Socialstyrelsen påpekar att det fortfarande finns stora skillnader i hur vården organiseras utifrån patienternas behov.

– En god och nära vård innebär att primärvården ska erbjuda en trygg och kontinuerlig kontakt. Men resultaten når för få, och omställningen behöver gå snabbare, säger hon.

Klicka här för mer fakta om omställningen till god och nära vård

Omställningen till god och nära vård syftar till att skapa en mer patientcentrerad vård där vårdgivare samarbetar för att möta patienternas behov. Målet är att säkerställa att alla patienter får tillgång till kontinuerlig och trygg vård, samt att de kan vara delaktiga i sin egen vårdplanering.


Enligt rapporten har även kontinuiteten i vården förbättrats, där 59 procent av befolkningen har en fast läkarkontakt. Trots detta är det många patienter som inte är medvetna om sin fasta kontakt.

– Det behövs åtgärder för att förbättra informationen om hur invånarna kan få kännedom om sina läkarkontakter, säger Hilberth.

När det gäller tillgänglighet har andelen patienter som fått en medicinsk bedömning inom tre dagar ökat, men samtidigt har tillgången till läkare för personer på särskilt boende minskat. Dessutom har överbeläggningar ökat kraftigt under det senaste decenniet.

– Fler behöver en fast läkarkontakt, och patienter måste kunna få vård på rätt nivå för att undvika akuta besök, säger Hilberth.

Socialstyrelsen arbetar aktivt för att främja omställningen och kommer att publicera en indikatorportal för att visualisera utvecklingen över tid. Mattias Fredricson, avdelningschef på Socialstyrelsen, betonar vikten av jämlikhet och samordning i vården.

– Vi vill fortsätta ge stöd för att arbetet med omställningen ska bli mer jämlikt och samordnat i hela landet, säger han.



Källa: Socialstyrelsen
Tagged