Foto: Magnus C Lydahl

Svensk Innebandy lanserar Föräldrakoll

Hem och familj Sport

Svensk Innebandy har lanserat Föräldrakoll, ett digitalt verktyg för att stötta föräldrar och vårdnadshavare i att skapa ett bättre klimat inom innebandyn. Verktyget är framtaget i samarbete med Värmlands Innebandyförbund och Karlstads Universitet.

Svensk Innebandy har nyligen lanserat ett nytt digitalt verktyg kallat Föräldrakoll, som syftar till att förbättra klimatet i innebandyhallarna och uppmuntra fler barn och ungdomar att fortsätta med sporten. Verktyget är framtaget i samarbete med Värmlands Innebandyförbund och Karlstads Universitet, och erbjuder en digital utbildning för anhöriga och vårdnadshavare.

Föräldrakoll består av fyra digitala lektioner som kombinerar filmklipp och texter för att ge ny kunskap, inspiration och konkreta tips, med forskningen som utgångspunkt. Hanna Wiklund, barn- och ungdomsansvarig på Svenska Innebandyförbundet, betonar vikten av att förebygga problem genom att ge information och kunskap till anhöriga.

– Vi märker att miljön i våra hallar har börjat förändras med en strängare ton till de aktiva, ledare och domare. Idag har vi inte lika stora problem som vissa andra idrotter men vill förebygga med information och kunskap till anhöriga, säger Hanna Wiklund, barn- och ungdomsansvarig på Svenska Innebandyförbundet.

Camilla Olsson, kanslichef hos Värmlands innebandyförbund, uttrycker glädje över att Föräldrakoll nu lanseras på nationell nivå. Hon menar att det länge funnits en efterfrågan på utbildningar och verktyg som fokuserar på hur man praktiskt kan agera som idrottsförälder.

– Vi har under åren haft hög efterfrågan på den här typen av satsning, där många känt att det fattats utbildningar och verktyg som fokuserar på hur man i praktiken kan göra, säger Camilla Olsson, kanslichef hos Värmlands innebandyförbund.

Johan Libäck, kursinstruktör på Svensk Innebandy, påpekar att föräldrars beteenden ofta diskuteras på tränarutbildningar och att det funnits ett behov av verktyg som både vårdnadshavare och föreningar kan använda strukturerat.

– Frågan om föräldrars beteenden är något som flitigt diskuteras även på våra tränarutbildningar. Det känns som att det funnits ett litet tomrum när det gäller verktyg som både enskilda vårdnadshavare och föreningar kan använda på ett strukturerat sätt, säger Johan Libäck, kursinstruktör Svensk Innebandy.

Klicka här för mer fakta om innebandy

Innebandy är Sveriges näst största lagidrott med över 500 000 regelbundna spelare. Sporten utövas både på elitnivå och som motionsform, och det finns omkring 112 000 licensierade spelare i landet.

Svensk Innebandy arbetar för att göra sporten tillgänglig för alla, oavsett förutsättningar, och strävar efter att skapa en positiv och inkluderande miljö för alla deltagare.


Källa: Svensk Innebandy
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged