Mysteriet på Östersjöns botten: Kan jordskred ha utlöst en forntida tsunami?

Notis

Ett stort jordskred på botten av södra Östersjön kan ha utlöst en tsunami. I ett nytt projekt ska forskare försöka ta reda på vad som kan ha hänt för 8000 år sedan och om det är något som kan hända igen.

Forskare vid Södertörns högskola har påbörjat ett projekt för att undersöka om ett jordskred på havets botten kan ha orsakat en tsunami för cirka 8000 år sedan. Elinor Andrén, professor i miljövetenskap, påpekar att sediment från botten utanför Blekingekusten visar på oordning i lagerföljder, vilket kan tyda på en historisk tsunami.

– Sedimenten är som en historiebok, men här ligger sidorna i en fullständig oordning, säger Andrén.

Utanför Blekinges kust, på 50–60 meters djup, finns milslånga skredärr som tyder på ett omfattande jordskred. Orsaken till dessa skred är fortfarande oklar. Enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU) dokumenterades dessa skredärret redan 2014. Nu ska forskarteamet, bestående av tio personer, undersöka händelserna närmare.

– Hypotesen är att ett jordskred inträffade på havsbotten, vilket orsakade en tsunami som påverkade kustområden i södra Östersjön. En liknande händelse har inträffat utanför norska kusten, säger Andrén.

Forskningsprojektet har tre fokusområden: att förstå vad som hände, vilka konsekvenser det fick på kusten och om liknande händelser kan inträffa idag.

– Det finns indikationer på att jordskred har inträffat på flera platser på södra Östersjöns botten. Om dessa skred har inträffat vid olika tillfällen kan det betyda att tsunamis kan inträffa även idag, säger hon.

Hastiga havsytehöjningar kan påverka infrastrukturen längs kusterna och skada ledningar på havsbottnen. Forskargruppen kommer att bedöma riskerna med plötsliga havsytehöjningar.

Elinor Andrén och hennes kollegor har länge funderat på sambandet mellan tsunamis och sedimentlager i södra Östersjön. Arkeologer har också uttryckt intresse för en hypotetisk katastrofhändelse som kan ha utplånat en by vid Blekingekusten.

– En tsunami skulle kunna förklara vad som hände med en by som blev helt utplånad och täckt av sand och sediment, säger hon.

Projektet, med namnet ”Submarine Landslides and Potential Tsunami Events in the Baltic Sea”, finansieras av Östersjöstiftelsen och förväntas pågå i tre till fyra år. Forskarna kommer från institutioner som Södertörns högskola, Stockholms universitet och Tartu universitet.



Källa: Forskning.se

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged