Enligt en färsk undersökning från Sveriges läkarförbund har vårdplatsbristen förvärrats under de senaste tre åren. Hela 20 procent av läkarna tvingas varje vecka skicka hem patienter som borde ha lagts in, en ökning från 14 procent år 2022. Dessutom uppger 26 procent av läkarna att de skriver ut patienter för tidigt, vilket också har ökat från 20 procent för tre år sedan.
Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet, betonar vikten av att regionerna ökar sina satsningar på personal för att kunna hantera den akuta bristen på vårdplatser. Hon påpekar att långsiktiga ekonomiska förutsättningar från regeringen är avgörande för att kunna bedriva en effektiv sjukvård.
Trots statliga satsningar och ett uppdrag till Socialstyrelsen att föreslå åtgärder, är det få läkare som tror att vårdplatsbristen kommer att lösas fram till år 2026. Enligt undersökningen anser 91 procent av läkarna att problemet kommer att kvarstå även efter detta datum.
– Samtidigt som regeringen har satsat har regionerna skurit ner. Vår undersökning pekar på att löftet om fler vårdplatser därför inte kommer att infrias. Det drabbar patienterna, men det sätter också press på läkarna. I slutänden leder det till att läkarna söker sig bort och att vårdplatsbristen förvärras ytterligare, säger Sofia Rydgren Stale.
Undersökningen visar att 45 procent av läkarna lägger varje vecka tid på att leta vårdplatser till patienter, vilket ytterligare belyser den kritiska situationen för både patienter och vårdpersonal. Åtgärder krävs för att förbättra läget.
Källa: Sveriges läkarförbund
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Sveriges Läkarförbund