Foto: Länsförsäkringar

Utmaningar för Sveriges klimatmål – skogsägande i fokus

Klimat Nationellt

Enligt Naturvårdsverket kommer Sverige att ha svårt att nå sina klimatmål till 2030, 2040 och 2045. I årets rapport framgår att markanvändningssektorn, även kallad LULUCF (Land Use, Land Use Change and Forestry), står inför de största utmaningarna. LULUCF handlar om koldioxidupptag i skog och mark, vilket är avgörande för att minska effekten av fossila utsläpp. År 2023 stod denna sektor för 70 % av Sveriges totala utsläpp.

Paul Christensson understryker att aktivt skogsägande är centralt för att öka koldioxidupptaget. Han förklarar att den minskade skogstillväxten, som delvis beror på klimatförändringar och skador från granbarkborre, är en stor orsak till det minskade koldioxidupptaget. Dessutom har avverkningsnivåerna varit höga, delvis på grund av ökad efterfrågan på svensk skogsbiomassa.

Trots att avverkningarna har minskat till mer normala nivåer, kommer effekterna av granbarkborren och torra somrar att påverka statistiken framöver. Christensson betonar att skogen har en viktig roll som kolsänka och som källa till fossilfria produkter och energi. Han menar att långsiktiga och tydliga spelregler är nödvändiga för att främja ansvarsfullt skogsägande.

– En familjeskogsägare sköter skogen långsiktigt för att skapa friska skogar med god tillväxt som kan bidra till många generationer framåt, säger Paul Christensson, ordförande för LRF Skogsägarna.

Källa: Lantbrukarnas Riksförbund


Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Lantbrukarnas Riksförbund

Tagged