Enligt Arbetsmiljöverkets senaste rapport, Arbetsmiljön 2024, är unga kvinnor mer benägna att utsättas för hot, våld och kränkande särbehandling på arbetsplatsen. Rapporten baseras på svar från 17 600 sysselsatta inom olika branscher och visar att kvinnor ofta arbetar ensamma, vilket ökar risken för otrygga situationer.
Unga kvinnor drabbas dessutom av hög arbetsbelastning och sämre möjligheter att påverka sin arbetssituation, särskilt inom skola, vård och omsorg. Enligt rapporten har 34 procent av unga kvinnor arbetat ensamma i riskfyllda situationer, och 26 procent har utsatts för våld eller hot under det senaste året.
– Det här är signaler som måste tas på allvar. Det är oacceptabelt att arbetsmiljöproblemen inom skola, vård och omsorg får fortsätta år efter år, säger Lars Lööw, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Även inom hotell- och restaurangbranschen rapporteras om hög arbetsbelastning och kränkande särbehandling. Här har anställda begränsade möjligheter att ta pauser under arbetsdagen. Män utsätts å sin sida för andra typer av risker, såsom tunga lyft och arbete med maskiner.
Rapporten visar att många arbetsskador kan förebyggas genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Trots att de flesta anställda är nöjda med sina jobb, anser nära hälften att de har för stor arbetsbelastning.
– Många arbetsskador kan förebyggas genom ett bra, systematiskt arbetsmiljöarbete, avslutar Lööw.
Fakta om unga kvinnor på jobbet (16-29 år):
- 34 procent har arbetat ensamma i situationer där de riskerat att hamna i otrygga eller hotfulla situationer.
- 26 procent har utsatts för våld eller hot minst en gång under det senaste året.
- 24 procent har upplevt kränkande särbehandling.
- 10 procent har utsatts för sexuella trakasserier.
Källa: Arbetsmiljöverket
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Arbetsmiljöverket