Sverige uppmanas stoppa utfiskningen i Östersjön

Nationellt

WWF uppmanar Sverige att agera mot förslaget om ökade fiskekvoter för strömming i Östersjön. Organisationen varnar för att strömmingsbestånden minskar dramatiskt och kräver att regeringen sätter ekosystemet i första rummet.

Världsnaturfonden WWF har utfärdat en stark varning inför EU:s kommande omröstning om fiskekvoter för strömming i Östersjön, som äger rum den 21-22 oktober. Enligt WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind är strömmingsbestånden i Östersjön redan hotade, och en ökning av fisket skulle vara ”helt oansvarigt”.

– Regeringen måste nu sätta ner foten under EUs ministerråd. Strömmingen har snabbt gått från att vara en väldigt vanlig fisk, till att minska dramatiskt och riskera att gå samma väg som den hotade torsken. Då vore det helt oansvarigt att samtidigt öka fisket, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Strömmingen spelar en central roll i Östersjöns ekosystem, där den fungerar som en reglerare och rovfisk. Den är också en viktig födokälla för större fiskar och andra rovdjur. Trots detta har strömmingsbestånden minskat kraftigt på grund av storskaligt fiske, bristande kontroll och felrapportering av fångster. Internationella Havsforskningsrådet (ICES) rekommenderar att fisket minskas i minst 10-15 år för att möjliggöra återhämtning.

– Vi kan inte fortsätta tömma Östersjön på fisk. Här måste vi sätta våra ekosystem och dess funktion först, både när det gäller havsmiljön och för att vi i framtiden över huvud taget ska kunna fiska och äta strömming i Sverige, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert vid Världsnaturfonden WWF.

WWF föreslår att fiskekvoterna sätts lägre än kommissionens förslag och att de återstående fiskemöjligheterna inte överskrider det föreslagna taket. Detta gäller även för skarpsillen. Dessutom föreslår WWF att den omdiskuterade trålgränsen i svenska vatten flyttas ut.

En stor del av den strömming som fiskas i Östersjön används för att producera fiskmjöl till foder för kycklingar och minkar. Enligt WWF:s ”Living Planet Report 2024” har populationerna av vilda ryggradsdjur, inklusive fiskar, minskat med i snitt 73 procent sedan 1970. Det globala livsmedelssystemet har en stor skuld i denna utveckling.

– Vi måste se över hur vi på bästa sätt värnar om och nyttjar de resurser som finns. Ska vi i framtiden kunna ha ett fiske som kommer oss själva till gagn så behövs det ske en effektiv förändring nu, säger Inger Näslund.

Klicka här för mer fakta om strömmingsfiske

Strömming fiskad i egentliga Östersjön och i Bottniska viken har sedan 2023 rött ljus i WWF:s fiskguide, vilket innebär att WWF avråder från att köpa och äta strömming och sill från dessa områden.

Skarpsillen i Östersjön har gult ljus i WWF:s Fiskguide. Förökningen av skarpsill har varit oroväckande låg under de senaste åren, vilket är en tydlig varningssignal.


Källa: WWF
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.