Enligt den senaste rapporten från Naturvårdsverket står Sverige inför stora utmaningar för att nå sina klimatmål. Paul Christensson, ordförande för LRF Skogsägarna, betonar att aktivt skogsägande är avgörande för att öka koldioxidupptaget och motverka klimatförändringar.
Markanvändningssektorn, känd som LULUCF (Land Use, Land Use Change and Forestry), bedöms ha de största svårigheterna att nå sina mål. Rapporten visar att LULUCF stod för 70 % av Sveriges koldioxidupptag under 2023. En minskad tillväxt i skogen anges som den främsta orsaken till det minskade upptaget.
Christensson förklarar vikten av långsiktigt skogsägande:
– Underlaget visar på vikten av ett aktivt och långsiktigt skogsägande, där enskilda skogsägare kan investera i åtgärder som främjar tillväxt och friska skogar för framtida generationer.
Den minskade tillväxten kopplas till klimatförändringar och ökade skador, såsom granbarkborreangrepp. Trots att avverkningarna nu har minskat till normala nivåer, kvarstår effekterna av dessa skador och de senaste årens torra somrar.
Christensson påpekar att skogen har en central roll i den gröna omställningen:
– Den svenska skogen har en viktig roll, inte bara som kolsänka, utan också som en ersättning för fossila produkter och en källa till fossilfri energi.
Han avslutar med att betona vikten av tydliga regler för att stödja ansvarsfullt skogsägande:
– En familjeskogsägare arbetar långsiktigt för att skapa friska skogar med god tillväxt som kan gynna kommande generationer.
Källa: Lantbrukarnas Riksförbund
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Lantbrukarnas Riksförbund