Foto: Länsförsäkringar

Sverige måste agera snabbt för att nå klimatmålen

Miljö Nationellt

Enligt Klimatpolitiska rådet måste Sverige ta snabba och avgörande beslut under 2025 för att kunna uppfylla sina klimatmål till 2030. Rådet framhäver att åtgärder inom transportsektorn och skogsbruket är särskilt viktiga, och att en stärkt politik för jordbrukets klimatomställning också krävs.

I sin senaste rapport, som publicerades idag, betonar rådet vikten av att Sverige tar en aktiv roll i EU:s klimatledarskap. Under 2024 passerade den globala medeltemperaturen för första gången 1,5 grader, och Sveriges utsläpp har ökat, vilket ställer krav på snabba åtgärder.

– Vissa av regeringens beslut under 2024 var steg i rätt riktning, men de uppväger inte andra beslut som lett till ökade utsläpp. Nya beslut under 2025 är nödvändiga för att nå klimatmålen, säger Åsa Persson, ordförande för Klimatpolitiska rådet.

Rådet påpekar att EU:s trovärdighet i det globala klimatarbetet beror på att medlemsländerna uppfyller sina åtaganden. Därför rekommenderar de att regeringen aktivt arbetar för att sätta upp ambitiösa klimatmål för EU år 2040.

Rapporten lyfter även fram att den nuvarande klimatpolitiken har präglats av inkonsekvens, vilket försvårar investeringar i klimatomställningen. För att nå noll nettoutsläpp föreslår rådet att regeringen:

  • Beslutar om åtgärdspaket för fossilfria transporter.
  • Genomför en konsekvensanalys för fossilfri elektrifiering.
  • Fortsätter stödja industrins klimatomställning.

Vidare har Klimatpolitiska rådet analyserat jordbrukets roll i klimatomställningen och konstaterar att nuvarande politik inte ger tillräckliga förutsättningar för sektorn. Olof Johansson Stenman, vice ordförande, påpekar:

– Vår analys visar att det finns kostnadseffektiva klimatåtgärder som kan minska jordbrukets klimatpåverkan, men den nuvarande politiken är otillräcklig.

Rådet rekommenderar en rad insatser för att stödja jordbrukets omställning, inklusive att utforma en gemensam målbild och strategi i samverkan med berörda aktörer, reformera stödstrukturen inom den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) och verka för att fossila jordbruksutsläpp inkluderas i EU:s utsläppshandelssystem.

Rapporten publicerades på rådets hemsida idag kl. 13:00.

Källa: Klimatpolitiska rådet


Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Klimatpolitiska Rådet

Tagged