Svenska arbetstagare kräver balans, gemenskap och utveckling på arbetsplatsen

Nationellt

Enligt Randstads rapport Workmonitor 2025 har 42 % av svenskarna aktivt krävt bättre arbetsvillkor, och många är beredda att byta arbetsplats om deras behov inte möts.

Svenska arbetstagare visar en tydlig trend mot att prioritera balans mellan arbete och privatliv, gemenskap och kompetensutveckling på arbetsplatsen. Undersökningen, som genomförts av Randstad i samarbete med Dynata, bygger på svar från över 26 000 arbetstagare i 35 marknader, däribland 1000 svenskar.

Enligt rapporten är balans mellan arbete och privatliv en av de viktigaste faktorerna för många, ibland till och med viktigare än lönen. Nima Astanehdost, vd för Randstad Sverige, konstaterar:

– Arbetsplatsens spelregler håller på att skrivas om. Arbetsgivare som inte förstår dagens talangers behov av balans, gemenskap och utveckling riskerar att förlora i konkurrensen om talangerna.

Gemenskap är avgörande för hela 84 % av arbetstagarna, och 57 % är beredda att sluta om de inte känner att de hör hemma på jobbet. Detta är en markant ökning från föregående år, där 45 % kände likadant. Dessutom uppger en tredjedel (29 %) att de skulle kunna tänka sig att tjäna mindre om de hade vänner på jobbet. En stark majoritet, 84 %, menar att de presterar bättre i en miljö med god gemenskap.

Trots dessa insikter kvarstår utmaningar. Förtroende och ledarskap är avgörande för att främja den gemenskap som arbetstagarna längtar efter. Rapporten visar att 39 % av arbetstagarna har lämnat en osund eller toxisk arbetsplats, och 51 % är villiga att sluta om de inte kommer överens med sin chef.

Kompetensutveckling är en annan viktig aspekt. Enligt undersökningen uppger 37 % av arbetstagarna att de skulle sluta om de inte fick möjligheter till karriärutveckling, en ökning från 31 % förra året. Ändå uppger en tredjedel (35 %) att de inte får sådana möjligheter av sin arbetsgivare. Dessutom saknar 47 % av arbetstagarna nödvändig utbildning och kompetensutveckling inom AI.

När det kommer till hybridarbete föredrar både arbetsgivare och arbetstagare i Sverige tre dagar på kontoret, vilket visar på en större samsyn än i många andra länder.

Rapporten Workmonitor 2025 ger en djupare inblick i dessa trender och vad svenskarna verkligen värderar i arbetslivet.



Källa: Randstad

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged