Enligt Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen, utgör de stigande matpriserna ett allvarligt hot mot möjligheten till räntesänkningar. I ett pressmeddelande inför torsdagens räntebeslut påpekar han att matpriserna bidrar starkt till den höga inflationen som präglat början av året.
– Många blir upprörda över de stigande priserna, och det är lätt att förstå. Under förra lönerörelsen tog löntagarna ett stort ansvar genom att inte kräva lika höga löneökningar som kostnaderna ökade. Detta har bidragit till att inflationen har minskat, räntorna har sänkts och konsumtionen har ökat, säger Brännemo.
Han varnar för att företagens agerande i samband med ökade kostnader kan påverka räntan negativt.
– När företagen inte agerar lika ansvarsfullt är det som att någon saboterar kalaset, precis när kakorna är framdukade. Detta kan leda till att räntan blir högre än nödvändigt, vilket drabbar alla, fortsätter han.
Inför Riksbankens räntebesked föreslår två av de fackliga ekonomerna en sänkning av räntan med 0,25 procent, medan tre förespråkar att lämna räntan oförändrad.
– Majoritetsbeslutet blir att lämna räntan oförändrad. Det är svårt att genomföra en sänkning när inflationen är högre än målet och framtidsutsikterna är osäkra, säger Brännemo.
Han nämner även att Unionens egna data visar på färre frågor om uppsägningar från medlemmarna, vilket tyder på en stabilare arbetsmarknad.
I det senaste avsnittet av podden Fackliga skuggdirektionen deltar Simon Vinge från Akademikerförbundet SSR, som diskuterar hur AI-utvecklingen påverkar ekonomin och inflationen. Podden tar också upp hur politiska uttalanden från Vita Huset, särskilt under Trump-eran, påverkar svenska löntagare och ekonomin i stort. Avsnittet ”Trumpifieringen av Borås” släpps idag och är det elfte i serien.
Källa: Unionen
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Unionen