Socialstyrelsen genomför stor övning för att stärka sjukvårdens beredskap

Nationellt

Socialstyrelsen har inlett en stor övning, KBÖ24, för att öka beredskapen inom hälso- och sjukvården. Genom samarbete mellan regioner och myndigheter ska olika krisscenarion övas.

Socialstyrelsen betonar vikten av samarbete och koordinering mellan regioner, myndigheter och andra aktörer i arbetet med att hantera komplexa händelser. Taha Alexandersson, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, framhåller att den pågående övningen innebär en gemensam insats för att stärka hälso- och sjukvårdens beredskap.

Övningen, som kallas katastrofmedicinsk beredskapsövning 2024 (KBÖ24), baseras på ett fiktivt scenario med flera allvarliga incidenter som inträffar på olika platser i landet. Under KBÖ24 får regionerna, tillsammans med Socialstyrelsen, öva på viktiga moment som prioriteringar, triagering och samarbete.

Genom övningen och den efterföljande utvärderingen kommer Socialstyrelsen att stödja regionerna i implementeringen av de kunskapsstöd som har utvecklats under de senaste åren.

– Att vi på Socialstyrelsen övar tillsammans med regionerna innebär också att vi tränar på vår roll när behovet av nationell samordning uppstår. Övningen ger oss ett unikt tillfälle att testa och utmana rutiner och planer, säger Taha Alexandersson.

Tid är en avgörande faktor vid en masskadehändelse. Genom övningen kan risker som kan fördröja beslutsfattande identifieras och åtgärdas innan en verklig händelse inträffar.

Att öva är en effektiv metod för att testa och identifiera utmaningar inom hälso- och sjukvårdssystemet. Genom att tydliggöra förmågor och utvecklingsområden kommer Socialstyrelsen att kunna ge konkreta förslag på förbättringar.

– Att vi ska agera enhetligt som ett land i en krissituation ser jag som en av Socialstyrelsens viktigaste arbeten, avslutar Taha Alexandersson.



Källa: Socialstyrelsen

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.