Måndagen den 19 januari 2026 delas Sveriges främsta filmpris ut på Cirkus i Stockholm. Årets gala får en Västerbottensprägel när gästerna serveras tallriken ”Smak av Västerbotten” i samarbete med Länsstyrelsen Västerbotten och Region Västerbotten, enligt Svenska Filminstitutet i ett pressmeddelande.
Menyn är skapad av kockarna Björn Norén (Umeå universitet) och Anders Samuelsson (Gotthards Krog) med råvaror från bland andra Grönsaksfabriken, Hällnäs Handelsträdgård, Mathantverkarna, Norrlandsvilt, Norrmejerier och Umlax.
Smakerna speglar kust, skog, inland och fjäll. Dryckesmenyn innehåller Champagne Deutz samt viner från Francis Ford Coppola. Galan leds av Shima Niavarani och direktsänds i SVT och SVT Play, enligt samma källa.
– Jag känner stolthet över att, tillsammans med Svenska Filminstitutet, Västerbottens livsmedelsproducenter och engagerade kockar inspirera fler att öppna dörren till nya upplevelser och samarbeten – där svensk mat och produkter från matlänet Västerbotten får spela huvudrollen på den gastronomiska scenen, säger Helene Hellmark Knutsson, Landshövding i Västerbotten, i ett pressmeddelande.
Detta är en AI-genererad artikel.
