Enligt Skolverkets nya statistik är det nu 83,7 procent av niondeklassarna som är behöriga till gymnasiet, en minskning med 1,5 procentenheter jämfört med föregående år. Nära 20 000 elever saknar behörighet, vilket oroar Skolverket.
Skolverkets senaste statistik visar att endast 83,7 procent av niondeklassarna i våras blev behöriga till gymnasieskolans nationella program. Det innebär en nedgång från 85,2 procent året innan. Av de drygt 122 000 elever som avslutade grundskolan saknade nästan 20 000 behörighet.
– Det är oroande att betygsresultaten i årskurs 9 sjunker. Fler elever måste klara av grundskolan, inte färre. Att inte klara grundskolan är en stor riskfaktor för såväl arbetslöshet som utanförskap, säger Anna Castberg, avdelningschef på Skolverket.
Statistiken visar också att 12,8 procent av eleverna inte når målen i matematik, vilket motsvarar drygt 15 600 elever. Detta är en ökning från 10,9 procent föregående år. För många elever är det just ett godkänt betyg i matematik som saknas för att bli behörig till gymnasiet.
– Skolväsendet behöver kraftsamla runt matematikundervisningen, säger Castberg.
Forskning visar att föräldrars utbildningsnivå har stor betydelse för elevernas betyg. Drygt 91 procent av elever vars föräldrar har eftergymnasial utbildning är behöriga, jämfört med knappt 73 procent av dem vars föräldrar har högst gymnasieutbildning. Skillnaden mellan dessa grupper är den största som uppmätts på tio år.
– Elevernas socioekonomiska bakgrund har en stor – och ökande – betydelse för betygen. Skolan lyckas idag inte kompensera för elevers skilda förutsättningar, säger Anna Castberg.
Klicka här för mer fakta om behörighet till gymnasiet
För att vara behörig till gymnasieskolans nationella program krävs godkända betyg i matematik, engelska och svenska/svenska som andraspråk samt i minst ytterligare fem ämnen. För högskoleförberedande program krävs godkända betyg i minst 12 ämnen.
Källa: Skolverket|Pressmeddelande
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.