Regeringen har beslutat att ge Brottsförebyggande rådet (Brå) och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i uppdrag att undersöka hur kriminella nätverk rekryterar barn och unga i digitala miljöer. Målet är att föreslå åtgärder för att motverka denna utveckling.
Rekryteringen av barn och unga till kriminalitet har blivit allt mer utbredd online. Kriminella individer använder sociala medier och andra digitala plattformar för att sprida en kriminell livsstil och når därmed tusentals följare. För att möta denna utmaning har regeringen beslutat att ge Brå och FOI i uppdrag att öka kunskapen om hur rekryteringen går till och föreslå lämpliga motåtgärder.
– Digitala plattformar har blivit ett av de kriminella nätverkens främsta verktyg för att rekrytera barn och unga. Samtidigt som brottsbekämpande myndigheter utvecklar det operativa arbetet online behöver vi en djupare kunskap om de kriminella nätverkens påverkan i digitala miljöer. Målet är ett enda: att bryta rekryteringen av barn och unga in i gängen, säger justitieminister Gunnar Strömmer.
Polisen har varnat för att gängkriminella utnyttjar sociala medier som rekryteringsverktyg för att locka barn och unga till organiserad brottslighet.
– När det bara krävs några klick för barn att bli erbjudna ett morduppdrag online måste samhället agera med samlad kraft. Nu ser vi till att kartlägga problematiken för att sätta stopp för denna skrämmande utveckling, säger utbildningsminister Johan Pehrson.
Socialminister Jakob Forssmed betonar också vikten av att agera:
– Vi kan inte se på när barn och unga rekryteras på sociala medier av kriminella nätverk för att begå brott. Techbolagen har ett stort ansvar för att förhindra att detta pågår, samtidigt som vi behöver öka kunskapen om hur rekryteringen sker. Barn måste få vara barn och inte riskeras att dras in och bli verktyg i gängens destruktiva värld.
Brå får i uppdrag att undersöka vilken roll digitala plattformar spelar vid rekrytering av barn och unga samt att studera ärenden i rättsprocessen där barn och unga har rekryterats i digitala medier. FOI ska bland annat studera hur en kriminell livsstil marknadsförs online och undersöka hur barns och ungas attityder till våld och kriminalitet påverkas av exponering för sådant innehåll.
Uppdragen ska redovisas senast den 15 oktober 2026.
Källa: regeringen.se
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.