Genrebild. Foto: Gotland Live

Regeringen föreslår skärpta preskriptionsregler för allvarlig brottslighet

Blåljus Nationellt

Regeringen har lagt fram en lagrådsremiss med förslag om att brott som kan leda till livstids fängelse inte ska omfattas av preskription och att utdömda straff aldrig ska preskriberas. Den nya lagstiftningen syftar till att stärka brottsoffers rättigheter och samhällsskyddet.

Den svenska regeringen har beslutat att revidera den straffrättsliga preskriptionslagstiftningen, en åtgärd som kan få stor betydelse för både brottsoffer och samhället. Förslagen innebär att inga brott som kan straffas med livstids fängelse ska kunna preskriberas, och att utdömda fängelsestraff aldrig ska preskriberas.

Denna reglering, som har funnits i nästan hundra år, anpassas nu till dagens samhälle och kriminalitet. Genom den tekniska och forensiska utvecklingen har det blivit möjligt att utreda äldre brott på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. Regeringen anser att det är viktigt att personer som begått brott kan ställas till svars, oavsett hur lång tid som har gått sedan brottet begicks.

Justitieminister Gunnar Strömmer uttalar sig om vikten av dessa förändringar:

– Det är viktigt för brottsoffer och deras anhöriga att de personer som har begått brotten ställs till svars för sina handlingar och avtjänar sina straff – och detta även om det har gått lång tid sedan brottet begicks. Nu moderniserar vi reglerna om preskription och ser till att regelverket återspeglar en skärpt syn på allvarlig brottslighet. När färre brott preskriberas kommer också fler brottsoffer kunna få upprättelse, avslutar Strömmer.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2025 och baseras på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Dessa förändringar representerar en betydande omställning inom svensk kriminalpolitik och syftar till att ge brottsoffer ökat stöd och rättsligt skydd.


Källa: regeringen.se
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged