Enligt den senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten skattar nästan 70 procent av svenskarna sin hälsa som god, och medellivslängden har nu nått drygt 83 år. Dödligheten relaterad till vanliga sjukdomar, såsom de i cirkulationsorganen och vissa cancerformer, fortsätter att minska. Tobaksrökningen har också minskat, vilket är ett resultat av framgångsrikt förebyggande arbete.
Trots dessa positiva nyheter finns det flera oroande trender. Olivia Wigzell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, påpekar att psykisk ohälsa ökar och andelen personer med obesitas är på väg upp. Dessutom kvarstår stora skillnader i hälsotillståndet mellan olika grupper i befolkningen. Rapporten visar att personer med låg socioekonomisk status skattar sin hälsa sämre och har en kortare medellivslängd, med en högre dödlighet före 65 års ålder.
Skillnader i utbildningsnivå bland föräldrar påverkar också barnens framtid, där andelen barn som tar gymnasieexamen är betydligt lägre bland de vars föräldrar har kortare utbildning.
Wigzell betonar vikten av gemensamma insatser för att främja hälsa och förebygga ohälsa:
– Vi ser att det behövs såväl riktade som breda uthålliga insatser för att främja hälsa och förebygga ohälsa. Myndigheter, regioner, kommuner, civilsamhälle och näringsliv behöver tillsammans bidra. En god och jämlik hälsa i befolkningen är avgörande för att vi ska ha ett robust samhälle med god motståndskraft, avslutar Olivia Wigzell.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Folkhälsomyndigheten