Genrebild. Foto: Gotland Live

Polisen: Kriminella tvättar pengar via bostadsköp

Blåljus Nationellt

Finanspolisen har länge varnat för att kriminella använder brottsvinster för att finansiera bostadsköp och stora banklån. Genom förfalskade dokument och bristande kontroller möjliggörs penningtvätt, vilket påverkar både bostadsmarknaden och ekonomin i stort.

Finanspolisen har under flera år observerat att kriminella nätverk använder brottsvinster för att betala bostäder eller finansiera stora banklån. Detta sker ofta genom förfalskade dokument som upprättas av aktörer som i sin yrkesroll möjliggör brottsligheten.

– Vi har under flera år informerat långivare att vara uppmärksamma på kunder vars låneunderlag är påhittat eller där insatsen består av pengar man tjänat genom brott, säger Lena Palmklint, chef för finanspolisen.

Fastighetsmäklare och banktjänstemän är skyldiga att rapportera misstänkt penningtvätt till finanspolisen. Trots detta mottar finanspolisen relativt få rapporter från fastighetsmäklare, medan banksektorn oftare larmar om misstänkta bostadsköp.

– Rapporteringen från bankerna, tillsammans med annan information vi har, visar att problemet är utbrett och att många fastighetsmäklare och andra aktörer som bistår i låneförmedlingen medverkar till penningtvätt – antingen medvetet eller på grund av bristande kontroller, säger Lena Palmklint.

Det har även framkommit att banktjänstemän ibland beviljar bolån på felaktiga grunder, vilket gör dem delaktiga i penningtvätt. När stora banklån beviljas på falska grunder kan kriminella nätverk tvätta stora brottsvinster genom skenbart legitima bostadsaffärer. Detta riskerar att manipulera prissättningen på bostadsmarknaden.

– Trycket på den här typen av möjliggörare, som bistår med falska underlag och att godkänna dem, ökar från kriminella miljöer. Därför finns all anledning för både banker, myndigheter och privata aktörer att göra noggranna kontroller, säger Lena Palmklint.

I slutet av juni dömdes en fastighetsmäklare och dennes affärspartner till fängelse för grova bedrägerier, grov näringspenningtvätt och grova bokföringsbrott. Deras bolag fick en företagsbot på fem miljoner kronor och mäklarna fem års näringsförbud vardera. Två kvinnor som varit delaktiga i affärerna dömdes till fängelse respektive villkorlig dom.

Ärendet är ett resultat av finanspolisens och Ekobrottsmyndighetens underrättelsearbete. Båda fastighetsmäklarna har överklagat domen.

– Jag har anslutningsöverklagat och bland annat begärt att hovrätten ska döma strängare påföljder och längre näringsförbud för de två företrädarna för fastighetsmäklarföretaget, säger Linda Johansson, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Klicka här för mer fakta om penningtvätt

Penningtvätt innebär att dölja ursprunget av pengar som tjänats genom brottslig verksamhet. Det sker ofta genom att pengar förs in i det legitima finansiella systemet, vilket gör dem svårare att spåra.

Fastighetsmarknaden är en vanlig arena för penningtvätt, där kriminella kan använda brottsvinster för att köpa fastigheter och därmed legitimera sina inkomster.


Källa: Polismyndigheten
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged