Östersjösillens gener ska avkodas i nytt forskningsprojekt

Nationellt

Leif Andersson, genetiker vid Uppsala universitet, har beviljats anslag för att undersöka hur gener påverkar Östersjösillens förmåga att anpassa sig till olika miljöer. Projektet kommer att genomföras vid BalticWaters nya fiskforskningslaboratorium.

Forskningen kring Östersjösillens anpassningsförmåga får ett betydande stöd genom ett anslag på 26 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Leif Andersson, genetiker vid Uppsala universitet, leder projektet som syftar till att avkoda de genetiska mekanismer som gör att sillen kan trivas i olika livsmiljöer, från Atlanten till Östersjön.

Under det senaste decenniet har Andersson och hans forskargrupp arbetat med att sekvensera arvsmassan från tusentals sillar. En av de intressanta upptäckterna är en gen som påverkar ljusreceptorer i sillens näthinna, vilket förbättrar dess syn i Östersjöns mörka vatten.

Forskningen kommer nu att fokusera på flera aspekter av sillens liv, inklusive anpassning till låga salthalter, lekbeteenden och temperaturvariationer. Detta arbete är viktigt för att förstå hur Östersjösillen kan hantera klimatförändringar och för att främja en hållbar fiskeriförvaltning.

– Etableringen av BalticWaters nya fiskforskningslaboratorium blev en katalysator för att ansöka om projektmedel, säger Leif Andersson. Laboratoriet är avgörande för att studera samspelet mellan genetisk variation och anpassning till de specifika miljöförhållandena i Östersjön.

Det nya laboratoriet, beläget utanför Nyköping, kommer att vara en central resurs för projektet som pågår under fem år, med start i andra halvåret av 2025. Det blir det första av sitt slag i Östersjöregionen och öppnar dörrar för forskare och företag att studera olika fiskarter i alla livsstadier.

– Det blir första gången som ett fiskforskningslaboratorium ger sig på att hålla Östersjösill i större omfattning, få dem att leka och kläcka fram små sillarver, säger Konrad Stralka, verkställande direktör på BalticWaters.

Detta projekt, med namnet CLUPEA, syftar till att avkoda de molekylära mekanismerna bakom sillens anpassning till förändrade miljöer och förutsätter en djupgående förståelse av hur dessa faktorer samverkar.



Källa: BalticWaters

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged