Ökande psykisk ohälsa och ojämlikhet i Sverige

Hem & familj Nationellt

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport skattar nästan 70 procent av svenskarna sin hälsa som god, men samtidigt ökar tecken på psykisk ohälsa. Rapporten, ”Folkhälsan i Sverige”, visar att dödligheten i vanliga sjukdomar fortsätter att minska och att medellivslängden nu ligger på drygt 83 år.

Trots dessa framsteg finns det flera oroande resultat. Olivia Wigzell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, påpekar att psykisk ohälsa ökar och att fler lider av obesitas. Särskilt alarmerande är att 11 procent av befolkningen rapporterade allvarlig psykisk påfrestning år 2024, med en hög andel bland unga kvinnor, där siffran överstiger 20 procent.

Rapporten belyser också stora skillnader mellan olika grupper i befolkningen. Cirka 100 000 vuxna och 70 000 barn lever i hushåll med långvariga ekonomiska svårigheter, och nästan 20 000 barn går varje år ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Personer med låg socioekonomisk status skattar sin hälsa lägre och har kortare medellivslängd.

Wigzell betonar vikten av samarbete för att förbättra folkhälsan:

– Vi ser att det behövs såväl riktade som breda uthålliga insatser för att främja hälsa och förebygga ohälsa. Myndigheter, regioner, kommuner, civilsamhälle och näringsliv behöver tillsammans bidra. En god och jämlik hälsa i befolkningen är avgörande för att vi ska ha ett robust samhälle med god motståndskraft, avslutar hon.

Källa: Folkhälsomyndigheten


Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Folkhälsomyndigheten

Tagged