Ökande nikotinanvändning hotar barns hälsa

Hem och familj Nationellt

Enligt en ny Novusrapport från A Non Smoking Generation är nu en majoritet av gymnasieeleverna nikotinanvändare. Rapporten belyser hur den nuvarande lagstiftningen misslyckas med att skydda barn och unga från nikotinets skadeverkningar.

Befolkningens nikotinanvändning ökar, och andelen gymnasieelever som aldrig har använt nikotin är nu en minoritet. Över hälften av unga i åldern 14-18 år uppger att de testar vitt snus och e-cigaretter på grund av tilltalande smaker. Dessutom rapporterar åtta av tio att de kan köpa dessa produkter via kiosker som inte kontrollerar legitimation.

A Non Smoking Generations rapport ”Den svenska modellen: Tobaksindustrins intressen före ungas hälsa” visar att Sveriges nuvarande reglering av tobaks- och nikotinprodukter inte är tillräcklig för att skydda barn och unga. Sju av tio unga anser att det är lätt att få tag på vitt snus och e-cigaretter, och andelen som ofta ser reklam för dessa produkter i sociala medier har ökat signifikant sedan 2023, trots förbud mot riktad reklam till unga under 25 år. Många får tillgång till nikotinprodukter via äldre vänner, syskon eller butiker som inte kontrollerar åldern.

Enligt undersökningar från CAN och Folkhälsomyndigheten har 65 procent av svenska gymnasieelever använt minst en nikotinprodukt.

– Tobaksindustrin påstår att svensk tobakspolitik är en folkhälsosuccé, men den svaga regleringen av snus och nikotinprodukter skapar istället en ny generation nikotinister bland barn och unga, säger Helen Stjerna, generalsekreterare för A Non Smoking Generation.

Många unga uppger att kompisars påverkan är en av de främsta orsakerna till att de testar nikotinprodukter, medan en del avstår på grund av att de inte vill påverka andra. En remissrunda om lagstadgad nikotinfri skoltid har nyligen avslutats, där en majoritet av remissinstanserna stödjer förslaget för att skydda barn och unga från nikotin i skolan. A Non Smoking Generations årliga Novusundersökningar visar att sju av tio unga själva vill ha en skoltid helt fri från snus och cigaretter.

– Skolan är en riskmiljö där nikotin normaliseras och barns hälsa sätts på spel. Om riksdagen röstar för en nikotinfri skoltid är det ett stort steg i rätt riktning, men omfattande insatser krävs för att skydda unga, säger Helen Stjerna.

Rapporten visar att endast hälften av unga får ingående kunskap om tobak i skolan, och ännu färre får information om nikotinets hälsorisker. Kunskapen om nikotinets skadliga effekter är mycket låg, och bara en av tio vuxna är medvetna om att nikotin ökar risken för psykisk ohälsa. Samtidigt uppger sju av tio unga att de testar nya nikotinprodukter eftersom de verkar mindre farliga än traditionella tobaksprodukter.

A Non Smoking Generation har bjudit in socialminister Jakob Forssmed till en föreläsningsturné för att diskutera dessa frågor med högstadie- och gymnasieelever. Eftersom ministern tackade nej har organisationen samlat in frågor från unga för att överlämna dem vid ett möte med ministern den 11 december.

Rapporten belyser det akuta behovet av att stärka lagstiftningen för att skydda unga från nikotinens skadeverkningar och att skapa en tryggare skolmiljö.



Källa: A Non Smoking Generation

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged