Smittspridningen av covid-19 har ökat sedan i början av sommaren, enligt Folkhälsomyndigheten. Antalet inneliggande i slutenvård och avlidna har också ökat, vilket gör vaccinationer för riskgrupper extra viktiga.
Smittspridningen av covid-19 har ökat i Sverige sedan slutet av juni, med en liknande trend i flera andra europeiska länder. Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet patienter som vårdas i slutenvård ökat under samma period, och sedan mitten av juli har även antalet avlidna med covid-19 ökat. Trots detta bedöms smittspridningen fortfarande vara låg i jämförelse med vinterns toppnoteringar i november och december 2023.
– Smittspridningen av covid-19 pågår under hela året men en ökning är att vänta under hösten, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog. Han betonar vikten av vaccination för att skydda personer i riskgrupper och rekommenderar att dessa vaccineras i enlighet med myndighetens riktlinjer.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination mot covid-19 för personer 65 år och äldre samt för dem mellan 18 och 64 år med ökad risk för allvarlig sjukdom. Vaccinationsinsatserna mot covid-19 och influensa bör samordnas och påbörjas i mitten av oktober. Det är avgörande att regionerna arbetar för att säkerställa hög och jämlik vaccinationstäckning i de rekommenderade grupperna.
Klicka här för mer fakta om covid-19 vaccinationer
Vaccination är ett viktigt verktyg för att skydda mot allvarlig sjukdom och död i samband med covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att särskilt utsatta grupper, som äldre och personer med underliggande sjukdomar, vaccineras. Vaccinationer mot influensa bör också övervägas i samband med covid-19-vaccinationer för att maximera skyddet under höst- och vintersäsongen.
Källa: Folkhälsomyndigheten