Ökad oro för barns digitala medieanvändning

Hem och familj Nationellt

En ny rapport från WHO Europa visar på en kraftig ökning av problematisk användning av sociala medier bland barn. I Sverige rapporterar 7–12 procent av flickorna och 4–6 procent av pojkarna att de har problematisk användning. Folkhälsomyndigheten uppmanar nu till insatser för att skydda barnens hälsa.

Enligt en ny rapport från WHO Europa är det viktigt med insatser som minskar risken för att barn använder digitala medier på ett sätt som påverkar deras hälsa negativt. Rapporten visar på en ökning av problematisk användning av sociala medier bland barn, där andelen ökade från 7 procent 2018 till 11 procent 2022.

Undersökningen Skolbarns hälsovanor, där barn i åldrarna 11, 13 och 15 år från 44 länder deltagit, indikerar att problematisk användning av sociala medier kan liknas vid ett beroende. Barn med problematisk användning har svårt att avstå från sociala medier, känner oro vid begränsad användning och har svårt att släppa tankarna på medierna när de är offline.

I Sverige visar resultaten att 7–12 procent av flickorna och 4–6 procent av pojkarna rapporterar problematisk användning av sociala medier, enligt den senaste undersökningen. Rapporten tar även upp problematiskt dataspelande, där en tredjedel av de undersökta barnen spelar dataspel dagligen, och över en femtedel spelar mer än fyra timmar per speldag.

WHO Europa uttrycker oro över hur digital teknik påverkar ungdomars psykiska hälsa och välbefinnande. Därför uppmanar de beslutsfattare, vård och skolor att prioritera barns hälsa i relation till skärmanvändning. Folkhälsomyndigheten har nyligen publicerat rekommendationer för en hälsosam och balanserad användning av digitala medier för barn och ungdomar, riktade till både barn och deras föräldrar.

– Våra rekommendationer är utformade för att förebygga att barn och unga utvecklar problematisk användning av digitala medier. I december kommer Folkhälsomyndigheten med ytterligare vägledning som ska hjälpa föräldrar och barn att använda rekommendationerna, avslutar Helena Frielingsdorf, utredare på Folkhälsomyndigheten.


Källa: Folkhälsomyndigheten
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged