Den svenska festivalsommaren är här och med den kommer nya regler för att minska nedskräpningen. Från och med 2024 är plastglas förbjudna, flergångsalternativ för mat och dryck obligatoriska och källsortering ett krav på alla större evenemang. ”Arrangörer måste arbeta aktivt med sin kommunikation till besökare,” säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Den svenska festivalsommaren är här och listan över event de kommande veckorna är lång. Från Urkult i Sollefteå till Way Out West i Göteborg samlas tiotusentals besökare för att njuta av musik, mat och folkfest. Gemensamt för alla större evenemang i sommar är tre nya skräpregler som börjat gälla 2024 i syfte att minska nedskräpningen.
–Festivaler och andra stora event där många människor samlas ger ofta upphov till mycket skräp. De nya reglerna visar en tydlig riktning, men arrangörer måste även arbeta aktivt med sin kommunikation till besökare för att få dem att också agera korrekt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
De nya reglerna innebär att plastglas är helt förbjudna. Engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast får inte längre säljas på festivaler och andra evenemang. Besökare måste också erbjudas flergångsalternativ för mat och dryck, vilket innebär att konsumenten ska kunna välja att få sin dryck eller mat i en återanvändbar mugg eller matlåda. Lagen gäller för nästan alla serveringar som säljer mat och dryck i engångsmuggar och matlådor, och gäller även på festivaler och andra tillfälliga evenemang.
En annan viktig regel är att det måste finnas källsortering. Den som arrangerar en offentlig tillställning utomhus måste ge besökarna möjlighet att sortera sitt förpackningsavfall. Det betyder att festivalarrangörer måste möjliggöra för besökare att sortera sitt skräp inne på festivalområdet. Det räcker inte att bara sätta upp papperskorgar utan det ska finnas separata kärl för exempelvis papper, plast, glas och metall.
Det är vanligt att det på festivaler också förekommer konfetti i samband med artisters uppträdanden, men sedan 30 april 2022 är det helt förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. Förbudet är en del av EU:s engångsplastdirektiv för att minska nedskräpning av engångsplast. En Novusundersökning som Håll Sverige Rent nyligen låtit göra visar att endast en av tio svenskar känner till förbudet, och att nästan nio av tio vill att plastkonfetti ska sluta säljas helt.