En nationell studie för att kartlägga förekomsten av TBE-virus i fästingar har inletts av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Uppsala universitet. Tack vare det stora engagemanget från allmänheten har över 20 000 fästingar redan rapporterats in, vilket har ökat kunskapen om fästingars spridning i Sverige.
– Svenska folkets engagemang för att rapportera fästingar är fantastiskt. I år vill vi ha in alla fästingfynd för att kartlägga TBE-virusets utbredning, säger Anna Omazic, forskare på SVA.
Genom verktyget Rapportera Fästing kan hela befolkningen delta i studien. SVA och Uppsala universitet strävar efter att skapa en uppdaterad karta över TBE-virusets spridning och studera de virus som upptäckts noggrant.
– Med hjälp av svenska folket kommer vi för första gången kunna genomföra en nationell studie av TBE-virusets utbredning i Sverige, säger Tove Hoffman, forskare vid Zoonosis Science Center på Uppsala universitet.
Syftet med insamlingen är att identifiera nya riskområden för TBE och förstå vilka virusvarianter som finns. Detta är avgörande för att förbättra vaccinationsstrategier.
– Vi kommer även att studera hur TBE-viruset har förändrats genetiskt över tid i olika delar av Sverige, något som inte har kunnat göras tidigare, säger professor Åke Lundkvist vid Zoonosis Science Center.
Att skicka in fästingar till SVA är enkelt och kostnadsfritt. Det krävs tre steg: ta en bild av fästingen, rapportera i webbverktyget och skicka in fyndet. SVA hoppas på att få in 10 000 fästingar från hela Sverige under 2025 och lovar att hålla allmänheten informerad om resultaten via Fästbloggen och andra kanaler.
Den vanliga fästingen (Ixodes ricinus) kan bära på TBE-virus, som årligen drabbar cirka 500 personer med allvarliga sjukdomssymtom.
– Vi ser fram emot samarbetet med Uppsala universitet, avslutar Anna Omazic.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Statens Veterinärmedicinska Anstalt