Foto: Länsförsäkringar

Ny rapport belyser hotet mot biologisk mångfald i Europa

Miljö Nationellt

Förlusten av biologisk mångfald utgör ett allvarligt hot mot ekosystem, samhällen och företag, vilket i sin tur påverkar över hälften av världens bruttonationalprodukt (BNP). En ny Urban Insight-rapport från Sweco belyser fem centrala trender som kan hjälpa Europa att stoppa och vända denna negativa utveckling senast 2030.

Enligt rapporten, som sammanställts av Piia Pessala, ansvarig för biologisk mångfald på Sweco, är det akuta behovet av att bevara biologisk mångfald en drivkraft för förändrade affärsmodeller och investeringsstrategier. Rapporten rekommenderar åtgärder från regeringar, företag och medborgare för att hantera denna utmaning.

De fem trenderna som lyfts fram i rapporten inkluderar:

  • Integrering av biologisk mångfald i finansiella beslut: Att inkludera biologisk mångfald i investeringsstrategier, exempelvis genom att stödja projekt som uppfyller miljöstandarder.
  • Kompensationsmarknader för biologisk mångfald: Skapandet av marknader för biodiversitetskrediter för att stimulera bevarandeåtgärder.
  • Investeringar i bevarandeåtgärder: Ökad offentlig och privat finansiering för projekt som främjar biologisk mångfald.
  • Urban återförvildning: Initiativ för att öka den biologiska mångfalden i städer, som omvandlingen av industriområden till gröna miljöer.
  • Digitala verktyg och AI: Användning av teknik för att övervaka och fatta beslut om biologisk mångfald, inklusive kartläggning av Gotlands rikkärr med hjälp av AI.

Det globala ramverket för biologisk mångfald syftar till att bevara 30 procent av mark och vatten samt restaurera 30 procent av skadade ekosystem till 2030. Under COP 16-samtalen i Rom enades länderna om att avsätta minst 200 miljarder dollar per år för att stödja bevarandeinsatser.

– För att nå målen i det globala ramverket krävs starkare bevarandestrategier och ökat samarbete, säger Piia Pessala. I dagsläget är endast 20 procent av Europas landyta skyddad, vilket understryker behovet av omedelbara åtgärder.

Rapporten från Sweco erbjuder konkreta exempel på bästa praxis från olika europeiska länder och identifierar möjliga åtgärder för att hantera den pågående krisen för biologisk mångfald.


Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Cision

Tagged