Mörkertalet kring korruption i Sveriges kommuner och regioner bedöms vara stort, vilket har lett till att polisens nationella antikorruptionsgrupp (NKG) föreslår en lagändring. Enligt Natali Engstam Phalén, jurist och brottsförebyggare på NKG, är det viktigt att införa en skyldighet för kommuner och regioner att polisanmäla misstänkta korruptionsbrott.
Idag är det obligatoriskt för statliga verksamheter att anmäla sådana misstankar, men detta krav saknas för kommuner och regioner. Detta resulterar i att polisen inte får kännedom om brottsligheten i tillräcklig utsträckning, vilket försvårar utredningar. Engstam Phalén påpekar att det är avgörande att få in anmälningar från hela den offentliga sektorn för att bekämpa korruption effektivt.
Korruption är särskilt utbredd inom områden som bidragsutbetalningar, tillståndsgivning och offentliga upphandlingar, vilket gör dessa verksamheter känsliga för organiserad brottslighet. Enligt en rapport från Statskontoret anmäls misstankar om korruption sällan inom kommuner och regioner, där endast 15 av 107 anmälningar under det senaste året kom från dessa instanser.
För att införa en skyldighet att polisanmäla krävs en lagändring, och NKG menar att det är möjligt att använda det befintliga regelverket för statlig verksamhet som grund. Engstam Phalén avslutar med att betona vikten av att skicka en tydlig signal om att korruption ska bekämpas i hela den offentliga sektorn.
– Det handlar i slutändan om allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet och hur skattepengar används, säger Natali Engstam Phalén.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Polisen