Den första januari trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt att vittna anonymt i brottmål. Syftet är att skydda vittnen som riskerar att utsättas för allvarlig brottslighet.
Den nya lagen om anonymt vittnande är ett viktigt steg för att skydda personer som kan riskera sin säkerhet för att lämna viktiga uppgifter i rättsprocesser. Enligt lagen kan vittnen vittna anonymt om det finns en påtaglig risk för att de eller deras närstående utsätts för allvarlig brottslighet.
Reglerna gäller brott med ett straffvärde över två års fängelse och det krävs en konkret hotbild för att få vittna anonymt. Att bara känna sig hotad eller rädd är inte tillräckligt.
Tillämpningen av lagen ska vara restriktiv, och andra skyddsåtgärder, såsom vittnesskydd, ska övervägas först. Det som ett anonymt vittne uppger kommer inte ensamt att avgöra domstolens beslut. Skälen för anonymitet måste väga tyngre än de svårigheter det medför för den misstänktes försvar.
Ansökan om anonymt vittnande kan göras av åklagare, den misstänkte eller den tilltalade vid tingsrätten. Domstolen beslutar om anonymitet, och rätten som dömer i målet får inte veta vittnets identitet.
Uppgifter från ett anonymt vittne får inte kopplas till deras identitet, och vittnen som redan hörts tidigare kan inte vara anonyma. Polismyndigheten måste dessutom hemlighålla alla uppgifter som kan leda till att vittnet identifieras indirekt, vilket kan innebära att viktiga uppgifter för en fällande dom inte kan presenteras i rätten.
Källa: Polismyndigheten
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.