Vårdplatsbrist har varit en återkommande utmaning inom svensk hälso- och sjukvård. Socialstyrelsen har nu lagt fram en nationell plan för att bemöta och minska denna brist. Planen, som är indelad i fem fokusområden, syftar till att öka vårdplatskapaciteten och samtidigt minska behovet av sluten vård per invånare.
Enligt Socialstyrelsens data fanns det 137 disponibla vårdplatser på Gotland 2023. För att möta det kortsiktiga behovet behövs 130 vårdplatser, vilket innebär att Gotland klarar det nuvarande behovet med en marginal på 5 procent. På medellång sikt, med förändrade arbetssätt och minskade vårdbehov, bedöms behovet minska till 94 vårdplatser. Det innebär att Gotland relativt sett har en något bättre situation än många andra regioner.
Utmaningen med vårdplatsbrist varierar alltså mellan regioner och vårdområden, vilket gör det nödvändigt att ta ett brett grepp om problemet. Enligt Socialstyrelsen är det nödvändigt att stärka vårdplatskapaciteten för att möta det nuvarande behovet. Detta trots att långsiktiga prognoser kan visa på en potentiell minskning i vårdplatsbehovet. För att konkretisera åtgärderna har Socialstyrelsen identifierat fem fokusområden:
- Systematisk produktions- och kapacitetsstyrning: Målet är att förbättra planeringen av sjukhusens vårdplatser baserat på behov. Åtgärder inkluderar förbättrade prognosmetoder och ett effektivare resursutnyttjande.
- Hållbar kompetensförsörjning: För att fler vårdplatser ska kunna öppnas krävs en hållbar personalförsörjning. Det handlar om att utbilda och behålla sjuksköterskor och undersköterskor, samt att förbättra arbetsvillkoren.
- Ändamålsenlig användning av kompetensen: Genom att säkerställa att rätt kompetens används på rätt plats kan vårdplatserna utnyttjas bättre. Det kan innebära uppgiftsväxling och rotationstjänster för att öka flexibiliteten.
- Omställning till en god och nära vård: Genom att förbättra tillgången till vård utanför sjukhusen kan behovet av sluten vård minska. Detta inkluderar insatser inom primärvården och kommunal vård.
- Säkerställande av vårdkvalitet och patientsäkerhet: Här fokuseras på att bibehålla och förbättra kvaliteten på vården, trots ökade vårdplatser. Det innefattar kontinuerlig uppföljning och kvalitetskontroll av vården.
Flera utredningar och förslag ligger till grund för den nationella planen. Bland annat har Socialstyrelsen föreslagit att man bör utreda behovet av åtgärder för att stärka den verksamhetsförlagda utbildningen för yrkesgrupper som kan bidra till att hålla vårdplatser öppna. Detta kan innefatta utökade VFU-platser och förbättrad samverkan mellan lärosäten och vårdgivare.
Implementeringen av dessa åtgärder kräver samarbete mellan olika aktörer inom hälso- och sjukvården, inklusive regeringen, regionerna och utbildningsinstitutionerna. Socialstyrelsen betonar vikten av att omgående påbörja arbetet med att öka vårdplatskapaciteten för att möta de akuta behoven samtidigt som man arbetar långsiktigt för att minska behovet av sluten vård.