Livsmedelsverket rekommenderar nu minst 90 gram fullkorn per dag för vuxna, enligt nya kostråd som presenterats i dagarna. Samtidigt visar Fazers frukostrapport 2025, baserad på en undersökning med 1 000 svenskar, att kunskapen om fullkorn är låg – tre av fyra vet inte hur mycket de bör äta och 36 procent tror felaktigt att fullkorn finns i grönsaker.
Fullkorn finns endast i spannmålsprodukter som vete, råg, korn, havre och majs, där hela kornet används. Enligt Livsmedelsverket motsvarar det rekommenderade intaget exempelvis en skiva rågbröd, en portion havreringar och en portion havregröt per dag.
Fazers rapport visar också att yngre vuxna, särskilt i åldern 25–34 år, aktivt försöker äta mer fullkorn, ofta av hälsoskäl. Samtidigt uppger 52 procent av männen att de inte tänker på att välja fullkorn, jämfört med 18 procent bland kvinnor som saknar intresse för fullkorn.
– Vi blev förvånade över hur utbredd förvirringen kring fullkorn är – det visar att det behövs ett stort kunskapslyft, säger Laura Pirkola, PhD och nutritionsexpert på Fazer, i ett pressmeddelande.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Pressmeddelande På Cision