En ny granskning från Konsumentverket visar att många reflexselar inte uppfyller de säkerhetskrav som ställs, vilket kan ge användarna en falsk känsla av trygghet i vintermörkret.
Många använder reflexselar i vintermörkret, men en ny granskning från Konsumentverket visar att flera modeller syns för dåligt. Trots att kontrollen inte är helt avslutad, vill myndigheten inte vänta med att publicera de alarmerande resultaten.
– Reflexselar har blivit populära, men tyvärr kan många modeller invagga användaren i en falsk trygghet. Man syns helt enkelt alldeles för dåligt, säger utredare Jonas Eriksson.
Enligt gällande krav ska en reflexsele ha lika stor reflekterande yta som en reflexväst. Konsumentverkets granskning visar att reflexselar ofta inte lever upp till dessa krav; många gånger är reflexytans storlek bara hälften av vad som krävs och reflexbanden är för smala.
Små reflexer kan vara effektiva, men de måste vara fritt hängande eller placeras på armar och ben som rör sig mycket när man cyklar, springer eller går. Reflexselen som sitter på mage och rygg är mer stilla, vilket gör att smala reflexband blir otillräckliga.
Konsumentverket har hittills granskat tolv modeller av reflexselar och ser redan nu att många av de återstående åtta modellerna också har brister. Myndigheten uppmanar alla som vill använda reflexsele att noga kontrollera att den:
- är CE-märkt och märkt med standarden EN 17353,
- har reflexband som är minst två centimeter breda,
- reflekterande ytan inte är sliten eller repig.
Många reflexselar har också felaktigt testats mot en standard som heter EN 13356, som aldrig varit avsedd för reflexselar.
– Vill du synas bra även i dagsljus, gryning och skymning ska du i stället välja en reflexväst som förutom reflexer har ett fluorescerande material i en skarp färg. Om du ändå vill använda en reflexsele, välj en med breda reflexband och komplettera gärna med snäppreflexer på armar och ben, säger Jonas Eriksson.
Konsumentverket kontaktar nu företagen som ingår i marknadskontrollen och säljer reflexselar med brister. Dels kräver myndigheten att försäljningen av reflexselar som inte uppfyller gällande krav stoppas, dels kan företagen tvingas återkalla alla redan sålda reflexselar beroende på vilka bristerna är.
Källa: Konsumentverket
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.