Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss som innebär att fler land- och vattenområden ska undantas från strandskyddet. Detta för att skapa bättre förutsättningar för byggande i strandnära lägen.
Fler land- och vattenområden ska undantas från strandskyddet, vilket innebär att möjligheterna att bygga eller vidta åtgärder i strandnära lägen ökar. Undantaget för areella näringar blir mer generöst och omfattar nu även vattenbruk. Förslagen syftar till att skapa ett tydligare och mer ändamålsenligt strandskydd.
Generellt strandskydd ska inte längre gälla vid små insjöar och smala vattendrag. Länsstyrelsen får dock möjlighet att införa strandskydd för områden vid sådana vatten som är av särskild betydelse. Strandskydd ska inte gälla vid insjöar eller vattendrag som anlagts efter den 30 juni 1975.
Det nya förslaget innebär att ekonomibyggnader för vattenbruk inte längre kräver bygglov utanför detaljplanelagt område. Dessutom införs en ny möjlighet till dispens från strandskyddet för verksamheter med begränsad påverkan.
Kommunerna får även möjlighet att besluta att upphävt strandskydd inte återinträder när en äldre detaljplan ersätts med en ny, förutsatt att den nya planen har samma användning som tidigare.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari kommenterar:
– Äntligen genomförs en liberalisering av strandskyddet. Regeringen föreslår att det ska avskaffas vid små sjöar och vattendrag. Detta är mycket efterlängtat och bidrar till att fler kan leva och verka nära naturen i hela vårt avlånga land.
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson tillägger:
– Sverige ska vara ett land där människors liv och möjlighet att bedriva sin verksamhet inte inskränks på grund av onödiga detaljregleringar. Förslagen bedöms göra det enklare att bygga bostäder i hela Sverige.
Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, betonar vikten av reformen:
– De gamla strandskyddsreglerna har på ett oproportionerligt sätt hämmat utvecklingen på landsbygden, vilket vi nu åtgärdar med detta lagförslag.
Moderaternas partisekreterare Karin Enström ser också positivt på förändringen:
– Att fler land- och vattenområden ska undantas är bra och viktigt.
Lagrådsremissen lämnas idag till Lagrådet, och propositionen beräknas lämnas till riksdagen i början av februari.
Källa: regeringen.se
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.