Enligt en rapport från Försäkringskassan är kvinnors sjukfrånvaro nästan dubbelt så hög som männens. Skillnaderna har funnits sedan mitten av 1980-talet, då fler kvinnor började förvärvsarbeta. Rapporten visar att olika diagnoser och arbetsmiljöer bidrar till dessa skillnader.
Under de senaste fem åren har stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 25 procent, och kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för längre sjukfall på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.
– Kvinnors högre risk för längre sjukfall förklaras av en kombination av bristande jämställdhet i privatlivet och en otillfredsställande organisatorisk och social arbetsmiljö, säger Alma Wennemo Lanninger, analytiker på Försäkringskassan.
Skillnaderna kan också delvis förklaras av att kvinnor och män arbetar inom olika branscher, där vård och omsorg, med fler kvinnor, har högre risk för längre sjukfall. Rapporten är den fjärde och sista delen av ett regeringsuppdrag som analyserar skillnader i nyttjandet av sjukförsäkringen.
Mer från rapporten visar att mellan 620 000 och 630 000 personer haft sjukpenning varje år de senaste tre åren, och att andelen långa sjukfall har ökat något. Boende i storstäder har lägre risk att bli sjukskrivna, medan utrikes födda med kort vistelsetid i Sverige har lägre risk för längre sjukfall.
– Många av orsakerna till sjukfrånvaro, som stressrelaterad psykisk ohälsa och värk i kroppen, har en tydlig koppling till arbetsförhållanden. Därmed borde förbättrade arbetsvillkor kunna minska skillnaderna mellan olika grupper, säger Wennemo Lanninger.
Källa: Försäkringskassan
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Försäkringskassan