Erfarenheter från kriget i Ukraina visar att kontanter inte alltid är den bästa lösningen i krissituationer. Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, diskuterar vikten av att förbereda sig för kris och krig genom att överväga alternativa betalningsmetoder.
Erfarenheter från kriget i Ukraina har visat att kontanter inte alltid är den bästa lösningen i krissituationer. Pär Bygdeson, vd och vaktmästare för Livsmedelshandlarna, lyfter fram detta i sitt senaste inlägg i ”Pärs minut”. Han menar att det är viktigt att tänka på alternativa betalningsmetoder när man förbereder sig för kris eller krig.
– Erfarenheterna från kriget i Ukraina visar att kontanter inte alltid är den bästa lösningen i krissituationer, säger Pär Bygdeson, vd och vaktmästare för Livsmedelshandlarna.
Den svenska regeringen har också uppmärksammat vikten av att kunna betala med kontanter för livsnödvändiga varor och har inlett en utredning om detta. Utredningen syftar till att säkerställa att kontanter kan användas som betalningsmedel även i krissituationer.
Livsmedelshandlarna representerar omkring 800 medlemmar som driver nästan 1000 butiker över hela Sverige, från Ystad till Kiruna. Organisationen betonar vikten av lokalt beslutsfattande och entreprenörskap, vilket möjliggör för butikerna att anpassa sig efter kundernas behov.
Klicka här för mer fakta om kontantbetalning i kris
Kontantbetalningens roll i krissituationer har blivit en aktuell fråga i och med erfarenheterna från kriget i Ukraina. I sådana situationer kan elektroniska betalningar vara svåra att genomföra på grund av störningar i infrastrukturen.
Den svenska regeringen har inlett en utredning för att säkerställa att kontanter kan användas som betalningsmedel även i krissituationer, vilket understryker vikten av att ha flera betalningsalternativ tillgängliga.
Källa: Livsmedelshandlarna
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.