Jordbruksverket föreslår beredskapslager för livsmedelsförsörjning

Försvar och säkerhet Nationellt

Jordbruksverket har idag överlämnat sitt förslag till regeringen om hur beredskapslager ska byggas upp för att säkerställa livsmedelsförsörjningen i Sverige. Myndigheten uppskattar att det kommer att ta mellan fem och tio år att etablera lagren, vilket Lantbrukarnas Riksförbund anser är brådskande.

– Det är bra att Jordbruksverket nu är färdig med sitt förslag och att de konkret föreslår en modell för hur beredskapslagringen ska ske och fördelas över Sverige, säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef på Lantbrukarnas Riksförbund.

Förslaget prioriterar lagring av spannmål för att säkerställa matförsörjning vid kriser. Jordbruksverket påpekar att de fyra nordligaste länen är helt beroende av transporter från södra Sverige, vilket gör området strategiskt viktigt för både Sveriges och Natos försvar.

– Det är positivt att särskilda åtgärder vidtas i norra Sverige för att säkerställa att det finns nödvändiga livsmedel även i våra fyra nordligaste län, säger Hatt.

Myndigheten föreslår även lagring av insatsvaror som gödselmedel och utsäde för att upprätthålla jordbruksproduktionen vid allvarliga kriser. Hatt betonar vikten av att snabbt bygga bort sårbarheterna i livsmedelskedjan.

Finansieringen av beredskapslagren ska ske genom avtal mellan staten och företagen, där staten köper och kontinuerligt omsätter varorna. För de nordligaste länen föreslås en alternativ modell där staten både äger och omsätter den lagrade varan.

– För att beredskapslagringen ska bli verklighet så snart som möjligt krävs skyndsamma och välgrundade beslut, säger Hatt.

Enligt förslaget behöver 3 000 kalorier per person och dygn säkras under höjd beredskap, enligt beräkningar från Livsmedelsverket.


Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Lantbrukarnas Riksförbund

Tagged