En statlig utredning har lämnat förslag om skärpta krav för att kvalificera sig till vissa socialförsäkringsförmåner och ekonomiskt bistånd, enligt Regeringen och Riksdagen. Förslaget innebär att personer som flyttar till Sverige från länder utanför EU/EES ska ha varit bosatta i landet i minst fem år under en femtonårsperiod för att få rätt till vissa förmåner.
Utredningen föreslår även att kvalificeringstiden kan kortas om personen har haft inkomst av arbete under en viss tid. För ekonomiskt bistånd föreslås att den sökande ska ha haft laglig vistelse i Sverige i fem år utan avbrott, men undantag kan göras vid akuta nödsituationer.
Förslaget är den sista delen i regeringens bidragsreform, som syftar till att fler ska gå från bidrag till arbete. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2027 och kommer att gälla för personer som bosätter sig i Sverige efter det datumet. Övergångsbestämmelser föreslås för dem som nyligen flyttat till landet.
– Nu tar vi nästa steg för att för första gången på riktigt införa en arbetslinje i integrationspolitiken, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i ett pressmeddelande.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Regering & Riksdag