Ny undersökning: Distansarbete begränsas snabbt i svenska företag

Nationellt

Enligt en ny enkät från Sveriges Ingenjörer uppger omkring 25 procent av fackklubbar att kraven på kontorsnärvaro har ökat under det senaste året. Många företag planerar dessutom att skärpa dessa krav framöver, vilket väcker farhågor om negativa effekter på både företagens lönsamhet och anställdas trivsel.

Enligt den senaste undersökningen från Sveriges Ingenjörer ställs allt fler krav på anställda att närvara på kontoret. Detta har rapporterats av omkring 25 procent av de fackklubbar som deltagit i en enkätundersökning under oktober 2024. Samtidigt anger även 27 procent av ingenjörerna att deras arbetsgivare har höjt kraven på kontorsnärvaro det senaste året.

Chefsekonom Johan Kreicbergs avråder från ett hastigt och ogenomtänkt beslut att begränsa distansarbete:

– En snabb och ogenomtänkt begränsning av distansarbetet kan få stora negativa konsekvenser. Ingen vinner på att backa in i framtiden. Det är viktigt att noggrant överväga vilka arbetsuppgifter som passar bäst för kontoret respektive hemmet.

Enligt undersökningen arbetar över 70 procent av ingenjörerna regelbundet på distans och sätter stort värde på denna flexibilitet. Nära 30 procent av de deltagande fackklubbarna uppger att deras arbetsplatser inte har kapacitet för att ta emot all personal samtidigt, vilket gör dessa krav på ökad kontorsnärvaro särskilt problematiska.

Kreicbergs påpekar viljan hos företagen att återgå till traditionellt arbete kan leda till konsekvenser.

– Företagen som begränsar möjligheterna till distansarbete kommer få svårare att behålla sin nyckelpersonal. Det finns också en risk att den geografiska rörligheten på arbetsmarknaden minskar.

Forskning från Stanfords universitet visar att företag som begränsar distansarbetsmöjligheter sällan upplever ökad lönsamhet. Dessutom påpekas i nya studier att företag ledda av äldre manliga VD:ar oftare drar tillbaka dessa möjligheter.

Genom att återgå till en striktare kontorsnärvaro kan även utsläppen från bilpendlingen öka markant. Sveriges Ingenjörer uppskattar att koldioxidutsläppen skulle kunna stiga med ungefär 1 miljon ton om alla återgår till kontoret, vilket motsvarar utsläppen från hela Stockholms stad under 2022.

Det är tydligt att det finns många faktorer att ta hänsyn till i frågan om distansarbete och kontorsnärvaro. Kreicbergs avslutar med att säga att det är avgörande för företag att hitta balans:

– Vad som passar bäst att utföra på kontoret respektive på distans kan variera mellan företag, arbetsuppgifter och individer.


Källa: Sveriges Ingenjörer
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged