Folkhälsomyndigheten satsar på ett Fritidskort för att ge barn och ungdomar en meningsfull fritid genom idrott, kultur och friluftsliv. Särskilt fokus ligger på att stötta barn i ekonomiskt utsatta hushåll och de med funktionsnedsättningar.
Folkhälsomyndigheten har meddelat en ny satsning på ett Fritidskort som syftar till att ge barn och ungdomar en meningsfull fritid. Kortet ska göra det möjligt för fler barn att delta i organiserade aktiviteter inom idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv. Satsningen riktar sig särskilt till barn i hushåll med ansträngd ekonomi och barn med funktionsnedsättningar.
– Det är en satsning som ska bidra till en bättre, och mer jämlik, hälsa bland barn och unga. Att ha någonting meningsfullt att göra på sin fritid, att få vara del av ett sammanhang och få lära sig nya saker är viktigt, och vi ser fram emot lanseringen av Fritidskortet nästa höst, säger Olivia Wigzell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
Fritidskortet kommer att ge alla barn mellan 8 och 16 år 500 kronor per år att använda för fritidsaktiviteter. För barn som bor i socioekonomiskt utsatta hushåll, definierade som hushåll med bostadsbidrag, kommer beloppet att vara 2 000 kronor per år. Detta är en del av regeringens satsning för att främja barns hälsa och motverka utanförskap.
– Organiserade aktiviteter kan motverka utanförskap, bidra med social delaktighet, trygghet, och möjlighet att utveckla ett intresse, säger Madeleine Larsson, projektledare för Fritidskortet på Folkhälsomyndigheten.
Flera myndigheter och organisationer samarbetar för att förverkliga Fritidskortet, inklusive E-hälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Kulturrådet. Även Riksidrottsförbundet, Svenskt Friluftsliv och Sveriges kommuner och regioner (SKR) är involverade i projektet.
Lanseringen av Fritidskortet är planerad till hösten 2025, och förberedelserna är redan i full gång. Mer information om projektets framsteg kommer att presenteras successivt under hösten och våren.
Klicka här för mer fakta om Fritidskortet
Fritidskortet är en statlig satsning för att ge barn i åldrarna 8–16 år möjlighet att delta i organiserade fritidsaktiviteter. Målet är att främja barns hälsa och sociala delaktighet genom att erbjuda ekonomiskt stöd för aktiviteter inom kultur, idrott och friluftsliv.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.