Den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen, en dag som syftar till att öka medvetenheten om typ-2-diabetes och vikten av att minska sockerkonsumtionen. En ny studie från Högskolan i Skövde visar att hälsosamma alternativ, som müsli med låg sockerhalt, göms undan i butiker, medan sockerrika produkter får mer exponering.
Den 14 november firas Världsdiabetesdagen, en global FN-dag som påminner om vikten av att minska sockret för att förebygga typ-2-diabetes och andra hälsorisker. En ny studie från Högskolan i Skövde visar att butiker prioriterar sockerrika müsliprodukter, vilket gör det svårt för konsumenter att hitta hälsosammare alternativ.
Studien, som undersökte 24 olika müsliprodukter, visade att 19 av dem innehöll 17 procent socker eller mer, vilket klassas som för högt. Detta innebär att majoriteten av de studerade produkterna inte är hälsosamma val.
– Butikerna tycks vilja att vi konsumenter ska köpa müsliprodukter med hög sockerhalt, det syns inte minst genom återkommande kampanjer, säger Stefan Backe, lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde.
Hög sockerkonsumtion är kopplad till ökad risk för typ-2-diabetes, olika sorters cancer och hjärtkärlsjukdomar. Enligt Backe kan butikerna tjäna mer på sockerrika produkter, vilket kan förklara varför dessa lyfts fram mer än de nyttigare alternativen.
– Det handlar dock inte om en ovilja hos butikscheferna, som faktiskt uttryckt intresse för att bättre lyfta fram de nyttigare produkterna. Besluten styrs oftast från centralt håll, vilket försvårar sådana förändringar, förklarar han.
Backe hoppas att resultaten från studien kan inspirera konsumentorganisationer att pressa producenterna att ta fram fler produkter med låg sockerhalt. Han nämner även sockerskatt som en potentiell åtgärd, samt att beslutsfattande politiker på EU-nivå kan sätta en maxgräns för sockerinnehållet i livsmedel.
– Det här handlar om folkhälsan och att underlätta för konsumenter att välja hälsosammare alternativ. Särskilt viktigt för personer med typ-2-diabetes, men alla gynnas av fler produkter med låg sockerhalt, säger Backe.
Studien genomfördes i fem livsmedelsbutiker i Helsingborg, där resultaten publicerades i tidskriften Health under titeln ”Type 2 Diabetes—Hard to Select a Healthy Choice”.
Källa: Forskning.se
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.