Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina rekommendationer kring vaccination mot mpox, riktat till resenärer som ska besöka områden med pågående smittspridning. Statsepidemiolog Magnus Gisslén betonar att de flesta resenärer inte behöver vaccinera sig.
Folkhälsomyndigheten har nyligen uppdaterat sina rekommendationer för vaccination mot mpox, en sjukdom som sprids i vissa geografiska områden. Denna uppdatering riktar sig främst till personer som ska resa till områden med aktiv smittspridning och som kan utsättas för särskild risk att exponeras för viruset.
– Jag vill betona att de allra flesta resenärer inte behöver vaccination mot mpox. Med den här uppdateringen av rekommendationerna gör vi det extra tydligt att det är ett begränsat antal personer med stor risk som vi ser har det behovet, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Klicka här för mer fakta om mpox
Mpox, tidigare känd som apkoppor, är en virussjukdom som orsakas av mpoxvirus. Sjukdomen kan överföras mellan människor och orsakar symptom som feber, utslag och svullna lymfkörtlar. Vaccination rekommenderas för personer med hög risk, särskilt i områden med pågående spridning.
Vaccination kan vara relevant för hälso- och sjukvårdspersonal, biståndsarbetare eller andra som planerar att vistas i områden med pågående smittspridning och som kommer att ha nära fysisk kontakt med lokalbefolkningen. Erbjudandet om vaccination ska alltid föregås av en individuell bedömning av läkare.
– Den viktigaste åtgärden för att skydda sig mot mpox om man befinner sig i ett område med pågående spridning är att avstå från nära fysiska kontakter, och framförallt nya sexuella kontakter, säger Gisslén.
För övriga grupper i samhället som tidigare rekommenderats vaccination mot mpox sker inga förändringar med denna uppdatering. Världshälsoorganisationen WHO har klassat spridningen av mpox i Demokratiska republiken Kongo och närliggande länder som ett internationellt hot mot människors hälsa. Samtidigt bedömer den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC risken för befolkningen i Sverige och övriga Europa som låg.
Källa: Folkhälsomyndigheten