Fler placerade barn drabbas av psykisk ohälsa – Socialstyrelsen larmar

Hem & familj Nationellt

Enligt Socialstyrelsens nya kartläggning är psykisk ohälsa betydligt vanligare bland barn och unga som varit placerade i samhällsvård jämfört med andra i samma ålder. Särskilt höga nivåer ses bland dem som bor på hem för vård eller boende (HVB) och på SiS-institutioner.

Andelen med psykisk ohälsa har ökat under de senaste tio åren. För pojkar i tonåren har ökningen varit 12 procentenheter, och för flickor 14 procentenheter. Bland 13–17-åringar har 41 procent av flickorna och 32 procent av pojkarna någon psykiatrisk diagnos, enligt Socialstyrelsen.

Kartläggningen visar att psykiatriska diagnoser som neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och ångest är vanligare bland placerade barn och unga. Det är också 14 gånger vanligare att placerade tonårsflickor vårdas för självskador, med eller utan suicidavsikt, jämfört med andra flickor i samma ålder.

Läkemedelsanvändningen är högre bland placerade barn och unga. Mer än hälften av flickor och unga kvinnor på SiS använder lugnande medel och sömnmedel, och en tredjedel av pojkarna. Förskrivningen av antipsykotiska läkemedel är 9–14 gånger vanligare än bland jämnåriga, trots att motsvarande diagnoser inte är lika vanliga.

– Resultaten visar med all tydlighet att placerade barn och unga behöver uppmärksammas mer inom barn- och ungdomspsykiatrin, och att samverkan mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården behöver bli mycket bättre, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen arbetar nu med att ta fram ett nytt kunskapsstöd till hälso- och sjukvården och planerar att starta nationella utvecklingsteam för att stödja barn- och ungdomspsykiatrin i att prioritera de grupper som behöver mest stöd.


Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Socialstyrelsen.Se

Tagged