Under 2024 fick över 17 000 personer i Sverige närståendepenning, vilket är en ökning med 8 procent jämfört med föregående år. På Gotland var andelen kvinnor bland mottagarna särskilt hög, med 78,6 procent av dagarna utbetalda till kvinnor.
För dem som avstår arbete för att ta hand om en närstående med ett livshotande hälsotillstånd finns möjligheten att ansöka om närståendepenning. Enligt Försäkringskassan fick drygt 17 000 personer denna ersättning under 2024, vilket är den högsta siffran hittills. Det totala antalet utbetalda dagar var dock något lägre än under tidigare rekordår, innan pandemin.
Totalt betalades över 210 miljoner kronor ut i närståendepenning, där 72 procent av mottagarna var kvinnor. Peter Abrahamsson, analytiker på Försäkringskassan, kommenterar:
– Det är många fler kvinnor än män som använder närståendepenning. Att fler kvinnor än män är mottagare av ersättning för att ta hand om en närstående är något vi ser även i andra delar av socialförsäkringen.
De 17 000 mottagarna av närståendepenning tog hand om cirka 14 500 svårt sjuka. I snitt betalades knappt 11 dagar ut per svårt sjuk person. Maria Byrgren, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, påpekar att:
– Vi tror att det finns många som inte känner till att den här ersättningen finns och som skulle kunna ha rätt till den. Så om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande tillstånd kan man ansöka.
På Gotland fick 140 personer närståendepenning under 2024, där kvinnorna stod för en ännu högre andel av dagarna – 78,6 procent, vilket överstiger det nationella genomsnittet.
För att vara berättigad till närståendepenning måste vården ges i Sverige eller ett annat EU/EES-land. Det krävs att det finns en risk för att den närstående inte överlever inom en snar framtid.
Det är viktigt att notera att totalt 100 dagar kan betalas ut per person med livshotande tillstånd, och dessa dagar delas mellan närstående om flera personer är involverade i vården. Den som får närståendepenning har rätt att vara ledig från sitt arbete.
Källa: Försäkringskassan
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.