Genrebild polis. Genererad med AI.

Extra nykterhetskontroller i hela landet

Blåljus Nationellt

Under perioden 9 till 15 december genomför polisen extra nykterhetskontroller över hela landet för att motverka alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor. Enligt statistik från Transportstyrelsen är alkohol och droger en av de främsta orsakerna till allvarliga olyckor i trafiken.

Alkohol och droger fortsätter att vara en av de vanligaste orsakerna till allvarliga trafikolyckor. För att öka säkerheten på vägarna genomför polisen extra nykterhetskontroller mellan 9 och 15 december.

– Den här veckan kommer polisen att synas extra mycket i trafiken. Vi hoppas att det ska bidra till att fler låter bli att sätta sig onyktra bakom ratten – då kan vi förhindra potentiellt mycket allvarliga trafikolyckor, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Enligt färsk statistik från Transportstyrelsen omkom 178 personer i trafiken mellan januari och oktober i år. Även om detta är något färre än föregående år, är det fortfarande långt ifrån Nollvisionens mål om att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Nära 25% av dödsolyckorna på vägarna har varit kopplade till alkohol eller droger.

– Alkohol och narkotika påverkar kroppen negativt. Reaktionstiden blir längre och både uppmärksamheten och koordinationen försämras avsevärt, vilket får stora konsekvenser för körförmågan, förklarar Ursula Edström. Hon påpekar att påverkade förare utsätter både sig själva och andra trafikanter för livsfara.

– Det är anledningen till att vi lägger stort fokus på nykterhetskontroller. Vi måste få bort dessa livsfarliga förare från vägarna och förhoppningsvis rädda liv, avslutar hon.

Enligt Trafikverket mister ungefär 50 personer livet varje år på grund av drog- eller rattfylleri.

– De flesta i trafiken kör nyktra, men de få som kör påverkade utgör en stor risk för sig själva och andra. Alkohol och droger är inblandade i nära en fjärdedel av dödsolyckorna, säger Maria Krafft, måldirektör för trafiksäkerhet på Trafikverket.

Hon betonar att det är positivt att många aktörer arbetar för att skapa nykter trafik. Polisen genomför kontroller, intresseorganisationer och branschorganisationer arbetar för att påverka normer och värderingar, och fordonsindustrin utvecklar teknik som stödjer nykterhet i bilar.

För att genomföra kontrollerna får föraren blåsa i ett så kallat sållningsinstrument. Om alkoholhalten överstiger den godkända gränsen, tas ytterligare två utandningsprov. Resultatet av dessa prov används sedan av åklagare eller domstol för att besluta om påföljd samt av Transportstyrelsen för eventuella körkortsåtgärder.

Om du känner någon som har problem med alkohol eller droger kan hjälp hittas via Vårdguiden 1177. Tips om berusade förare kan lämnas till polisen på 114 14, eller i akuta situationer ringa 112.

De som visar sig vara onyktra vid kontrollerna får erbjudande om kontakt med vården inom 24 timmar genom samarbetet SMADIT (samverkan mot alkohol och droger i trafiken).

Polisen deltar även i initiativet Zhero, som syftar till att öka förståelsen för trafiksäkerhetsåtgärder och vad som utgör ett trafiksäkert beteende.

Den nationella trafikveckan med fokus på nykterhet är en av flera trafiksäkerhetsveckor som polisen genomför varje år, med fokus på olika aspekter av trafiksäkerhet. Visionen för polisens arbete är att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.



Källa: Polismyndigheten

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged