I en debattartikel publicerad i Dagens Industri den 8 januari 2025 framhåller EU-minister Jessica Rosencrantz att medlemskapet i EU har stärkt Sverige och att samarbetet är avgörande för att hantera aktuella utmaningar som kriget i Ukraina, kriminalitet, konkurrenskraft och klimatomställning.
Medlemskapet i EU har gjort Sverige starkare och rikare, enligt regeringen. Genom det europeiska samarbetet står landet idag bättre rustat för att möta de utmaningar som våra samhällen står inför.
Kriget i Ukraina är en av de mest pressande frågorna. Rysslands fullskaliga anfall mot Ukraina har pågått i snart fyra år, och att stödja Ukraina beskrivs som vår generations viktigaste uppgift. Rysslands agerande hotar inte bara säkerheten i Europa utan även demokratin i andra europeiska länder. Regeringen genomför historiska satsningar på både civilt och militärt försvar och arbetar för att öka trycket på Ryssland genom hårdare sanktioner.
Ukrainas väg mot EU-medlemskap är också avgörande, och regeringen vill att EU under våren öppnar konkreta anslutningsförhandlingar med både Ukraina och Moldavien.
Kriminaliteten är ett växande problem i hela Europa, där 70 procent av gängen är aktiva i minst tre länder. Regeringen arbetar för att stärka samarbetet inom EU för att bekämpa brottslighet och beslagta kriminellas tillgångar. Det är också viktigt att kontrollera migrationen, då 50 procent av gängmedlemmarna i Sverige inte är EU-medborgare.
Ekonomin och konkurrenskraften är centrala frågor. EU halkar efter globalt, och 90 procent av världens ekonomiska tillväxt förväntas ske utanför unionen. För att möta detta behöver EU en fördjupad inre marknad och mer satsningar på forskning.
Klimatförändringarna är en global utmaning, och under Sveriges EU-ordförandeskap har det mest ambitiösa klimatpaketet, Fit for 55, antagits. Regeringen stödjer kommissionens förslag om att utsläppen ska minska med 90 procent till år 2040, jämfört med 1990.
Regeringen arbetar för att EU:s klimatomställning ska genomföras på ett realistiskt och hållbart sätt och att alla medlemsländer ska nå klimatneutralitet senast år 2050.
Regeringen betonar att svenska intressen ska värnas och att det är viktigt att ha svenskar i EU-institutionerna för att inte förlora viktiga perspektiv. I en orolig tid tar Sverige ansvar för att hantera frågor som kriget i Ukraina, kriminaliteten, konkurrenskraften och klimatet. Dessa frågor visar varför EU-samarbetet är viktigare än någonsin.
Källa: regeringen.se
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.