I samband med ett kommande möte mellan regeringen och livsmedelsbranschen framhäver Cancerfonden vikten av att slopa momsen på frukt och grönt. Enligt organisationen skulle detta göra hälsosamma livsmedel mer prisvärda och därmed uppmuntra svenskarna att förbättra sina kostvanor.
– När matpriserna nu är i fokus är det avgörande att nyttigare alternativ blir mer prisvärda än de ohälsosamma, säger Lisa Klefbom, talesperson för Cancerfonden. Forskning visar att ekonomiska incitament kan påverka konsumtionsmönster positivt och främja hälsosamma levnadsvanor.
En momsreduktion skulle direkt öka tillgängligheten och konsumtionen av frukt och grönt, särskilt i hushåll med lägre inkomster. Klefbom betonar att detta skulle underlätta för hushållens ekonomi och skapa incitament för en mer hälsosam matkonsumtion.
Cancerfonden påpekar att övervikt och fetma är kopplade till 13 olika cancersjukdomar. En nyligen publicerad rapport visar att marknadsföringsrestriktioner av ohälsosam mat och sänkta skatter på grönsaker och frukt är effektiva metoder för att främja bättre kostvanor och förebygga övervikt.
En opinionsundersökning, genomförd av Epinion på uppdrag av Cancerfonden, visar att 8 av 10 svenskar stödjer förslaget om att slopa momsen på frukt och grönt.
– Stödet är tydligt, forskningen är tydlig – nu är det upp till politikerna att agera, avslutar Klefbom.
Faktaruta: Svenskarnas matvanor och cancerprevention
8 av 10 svenskar äter för lite frukt och grönsaker jämfört med rekommendationerna. Ohälsosamma matvanor beräknas orsaka cirka 1 500 cancerfall per år i Sverige. Övervikt och fetma ökar risken för minst 13 olika cancerformer. Hälsosamma matvanor skulle kunna minska vårdkostnaderna med upp till 2,9 miljarder kronor fram till år 2060. Endast 1 av 10 svenskar når upp till rekommenderat intag av fullkorn.
Källa: Cancerfonden
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Cancerfonden