Socialstyrelsen har i en ny rapport granskat hälso- och sjukvårdens följsamhet till rekommendationer för årlig uppföljning av personer med kroniska sjukdomar. Rapporten omfattar över 30 000 patienter med diagnoser som epilepsi, KOL, multipel skleros, Parkinsons sjukdom och psoriasis. Resultaten visar på betydande skillnader i uppföljningen beroende på diagnos och socioekonomiska förhållanden.
En alarmerande avvikelse framkommer bland patienter med Parkinsons sjukdom, där endast sex procent fått en årlig uppföljning. För patienter med multipel skleros är siffran ännu lägre, med endast en av tio som fått ett årligt läkarbesök.
– Att inte kontinuerligt följa upp personer med kroniska sjukdomar kan leda till ökat behov av vårdinsatser och missad medicinjustering, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.
Socialstyrelsens utvärdering visar också att socioekonomisk bakgrund påverkar möjligheterna till uppföljning. Personer i områden med goda socioekonomiska förutsättningar får fler uppföljningsbesök jämfört med de i mer utsatta områden. Trots att 70 procent av patienterna i de aktuella sjukdomsgrupperna har besökt tandvården minst en gång under femårsperioden, innebär det att 30 procent inte har gjort det, vilket är särskilt vanligt bland dem med sämre socioekonomi.
För epilepsi, som drabbar cirka 5 500 personer årligen i Sverige, har endast drygt 1 procent fått en årlig uppföljning. Socialstyrelsen påpekar att resultaten kan ha påverkats av att uppföljningar ibland görs i primärvården eller digitalt, samt att covid-19-pandemin kan ha haft en inverkan.
– Det är tydligt att hälso- och sjukvården behöver förbättra insatserna för återkommande uppföljningar, särskilt för de patienter som inte får någon uppföljning alls, säger Tobias Edbom, utredare på Socialstyrelsen.
Källa: Socialstyrelsen
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Socialstyrelsen