Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterar en ny studie som belyser den ökande förekomsten av skjutvapenvåld i Sverige, där unga allt oftare är både utförare och måltavlor. Rapporten visar att förändringar i den kriminella miljön har lett till en ny dynamik i hur våldet utförs och vem som drabbas.
En ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att skjutvapenvåldet i Sverige har ökat sedan mitten av 00-talet, med en särskild oro kring att många av gärningspersonerna är mycket unga. Rapporten indikerar att det är vem som skjuts, snarare än omständigheterna kring skjutningen, som har större betydelse för ökningen av våldet.
Studien visar att den kriminella miljön har genomgått betydande förändringar under de senaste 20 åren, där en övergång skett från en reglerad till en mer okontrollerad miljö. Detta har lett till att fler individer blivit både måltavlor och utförare av skjutvapenvåld. Dessutom har det blivit vanligare att anhöriga till de inblandade drabbas av våldet.
Klicka här för mer fakta om skjutvapenvåldet i Sverige
Brå:s studie omfattar en analys av skjutvapenvåldet i Sverige från mitten av 00-talet fram till 2023, baserat på register, fokusgrupper med polisanställda och intervjuer med personer med erfarenhet av den kriminella miljön. Rapporten belyser även den geografiska rörligheten bland kriminella grupper och hur unga rekryteras för att utföra uppdrag i syfte att vinna status.
Henrik Angerbrandt, utredare på Brå, säger:
– När vi startade studien trodde vi att medialt uppmärksammade händelser skulle ha haft större betydelse för hur skjutvapenvåldet har utvecklats, men vi har sett att vem som skjuts tycks ha större betydelse för om skjutningarna eskalerar.
Rapporten noterar också en svagare koppling mellan beställare, utförare och konflikterna, där skjutningar ibland utförs av ensamstående gärningspersoner som agerar på uppdrag av andra. Unga utförare har ofta ingen direkt koppling till de konflikter som leder till skjutningarna.
Mariana Dufort, även hon utredare på Brå, framhåller vikten av att lagföra ledande personer i konflikterna för att minska våldet: – Unga utförare har sällan koppling till konflikterna där skjutningarna sker. Därför är det viktigt att även ledande personer lagförs.
Brå betonar behovet av att polisen och andra aktörer fortsätter sitt proaktiva arbete för att skydda unga och andra utsatta grupper från att involveras i grov kriminalitet. Det är också avgörande att insatserna följs upp och utvärderas för att säkerställa att resurserna används effektivt.
Källa: Brå