Åklagare har i dag väckt åtal mot 14 personer, varav tio män och fyra kvinnor, för grovt bedrägeri riktat mot äldre personer. Brotten har begåtts från callcenters i flera länder och omfattar totalt 139 målsäganden spridda över hela Sverige, enligt Åklagarmyndigheten.
Samtliga åtalade står åtalade för grovt bedrägeri, vilket även inkluderar grovt penningtvättsbrott och synnerligen grov misshandel. Den organiserade brottsligheten har varit välstrukturerad och internationell, där de åtalade har upprättat callcenters för att lura äldre att signera med bankID, vilket har resulterat i godkända utgående transaktioner.
– Det har varit oerhört stressande situationer för de uppringda äldre personerna, säger Petter Lundgren, senior åklagare och förundersökningsledare på Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.
Enligt åtalet har de misstänkta kommit över mer än 17 miljoner kronor. Under utredningen har stora tillgångar i kryptovaluta samt annan egendom, inklusive fastigheter, bilar, klockor, guld och kontanter, kunnat säkras.
– Utredningen har haft fokus på återtagande av brottsutbyte vilket har gett resultat. En stor del av pengarna är säkrade och kan förhoppningsvis återlämnas till målsägandena, säger Rebecca Budell, senior åklagare på Åklagarkammaren i Uddevalla.
Två av de åtalade, som misstänks vara huvudmän i brottsligheten, åtalas även för synnerligen grov misshandel av en person som arbetade som uppringare i ett callcenter.
– Det är en mycket rå och hänsynslös misshandel som vi menar sker inom ett av callcentren för att inskärpa den mycket hårda disciplin som huvudmännen kräver av uppringarna, säger Petter Lundgren.
Bedrägerisektionen vid polisregion Väst har sedan våren 2023 genomfört en omfattande utredning och samarbete med både nationella och internationella enheter. Utredningen har kartlagt hela brottsgrupperingar, inklusive penningtvättare och uppringare.
– Omkring 15 medarbetare från polisen har arbetat intensivt med utredningen. Det har krävts ett omfattande arbete för att kartlägga hur den organiserade bedrägeriverksamheten har opererat genom olika callcenter världen över, säger Emelie Carlström, polisens utredningsledare vid bedrägerisektionen i polisregion Väst.
Huvudförhandlingen i ärendet är planerad att starta den 9 april och pågå till mitten av juni. Målnummer i Göteborgs tingsrätt är B 22203-24.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Åklagarmyndigheten