Anmälningar om hot och våld i skolan har ökat med över 150 procent de senaste tio åren, enligt Arbetsmiljöverket. De flesta fall gäller elever som hotar eller utövar våld mot skolpersonal. Arbetsmiljöverket föreslår nu åtgärder för att förbättra situationen, inklusive ett nytt arbetsmiljöuppdrag för elevhälsan.
Anmälningar om hot och våld i skolan har ökat dramatiskt de senaste åren, enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Rapporten, som bygger på en analys av anmälningar om allvarliga händelser från 2013 till 2023, visar att hot och våld i skolmiljön har blivit allt vanligare. De flesta anmälningar handlar om elever som hotar eller utövar våld mot skolpersonal inom grundskolans ordinarie verksamhet.
Arbetsmiljöverket fick i höstas i uppdrag av regeringen att analysera dessa anmälningar och föreslå åtgärder. Enligt analysen är det vanligast att hot och våld uppstår i skolans vardagliga miljö. Det är mer sällan som utomstående, som ungdomar som inte är elever eller föräldrar, agerar hotfullt eller våldsamt på skolor. Anmälningarna kommer från alla delar av landet, utan någon betydande skillnad mellan storstäder, mindre städer och glesbygd, eller mellan friskolor och kommunala skolor.
– Det är en oacceptabel situation med hot och våld på många skolor. Vi ser att elevers och lärares arbetsmiljö är nära sammankopplade med varandra. Därför behövs satsningar på arbetsmiljöarbete inom skolan, där även elevhälsan får ett tydligt arbetsmiljöuppdrag, säger Kristian Hansson, projektledare för regeringsuppdraget.
Arbetsmiljöverket föreslår bland annat en obligatorisk arbetsmiljöutbildning för skolhuvudmän och ett nytt arbetsmiljöuppdrag för elevhälsan. Under de senaste tio åren har anmälningar om allvarliga händelser ökat med drygt 150 procent, medan liknande anmälningar från arbetslivet i genomsnitt ökat med cirka 40 procent. Samtidigt har arbetsolyckor med sjukfrånvaro kopplat till hot och våld inom skolan ökat med 20 procent, medan det minskat med 3 procent i samhället i stort.
– Det har funnits problem med hot och våld inom skolan en längre tid. Det kan finnas flera förklaringar till att anmälningarna har ökat så kraftigt. Skolorna kan till exempel ha blivit bättre på att anmäla allvarliga händelser i arbete till oss och det kan förklara en del av ökningen. Eftersom arbetsolyckor med sjukfrånvaro också ökar samt att vi har analyserat innehållet i anmälningarna, kan vi ändå säga att situationen har blivit värre, säger Kristian Hansson.
Klicka här för mer fakta om Arbetsmiljöverkets uppdrag
Arbetsmiljöverket har i uppdrag att säkerställa en god arbetsmiljö i Sverige. De arbetar med att inspektera arbetsplatser, ge råd och information samt utreda anmälningar om arbetsmiljöproblem.
Verket har också ett särskilt ansvar för att övervaka arbetsmiljön inom skolväsendet, där hot och våld mot personal har blivit ett växande problem.
Källa: Arbetsmiljöverket
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.